ООН: Броят на градовете без питейна вода ще се удвои до 2050 г.

Изследване установи, че броят на хората, които няма да имат достъп до безопасна питейна вода в градовете по света, ще се удвои до 2050 г. на фона на предупрежденията за предстояща водна криза, която вероятно ще "излезе извън контрол".

Близо 1 милиард души в градовете по света са изправени пред недостиг на вода днес, а броят им вероятно ще достигне между 1,7 и 2,4 милиарда през следващите три десетилетия, сочи докладът на ООН за развитието на водните ресурси в света, публикуван във вторник преди важна среща на върха на ООН. Очаква се до 2050 г. търсенето на вода в градовете да се увеличи с 80 %.

В доклада се посочва, че недостигът на вода става все по-често явление и в селските райони. Понастоящем между 2 и 3 милиарда души изпитват недостиг на вода поне един месец в годината.

Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, агенцията на ООН, която изготви доклада, заяви, че правителствата трябва да си сътрудничат в областта на опазването на водите. "Налице е спешна необходимост от създаване на силни международни механизми, за да се предотврати излизането на световната водна криза извън контрол. Водата е нашето общо бъдеще и е важно да действаме заедно, за да я споделяме справедливо и да я управляваме устойчиво", каза тя.

Тази седмица в Ню Йорк се провежда първата от 1977 г. насам конференция на ООН по въпросите на водата, чиито съорганизатори са правителствата на Нидерландия и Таджикистан и на която министри и малък брой държавни глави от цял свят ще обсъждат глобални въпроси, свързани с водата. Те ще чуят предупрежденията за надвисналата водна криза, която до голяма степен е пренебрегвана от правителствата.

Според доклада около 2 милиарда души в света нямат безопасна питейна вода, а 3,6 милиарда нямат достъп до безопасно управлявани санитарни съоръжения.

През последните 40 години потреблението на вода в световен мащаб се увеличава с около 1 % годишно и това ще продължи да се дължи на нарастването на населението и развитието. Около една десета от световното население живее в страни с висок воден дефицит.

Експерти обаче заявиха пред "Guardian", че правителствата не приемат сериозно водната криза. Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата и съпредседател на Световната комисия по икономия на водата, заяви: "Научните доказателства сочат, че имаме криза с водата. Злоупотребяваме с водата, замърсяваме я и променяме целия глобален хидрологичен цикъл чрез това, което правим с климата. Това е тройна криза".

Знаков доклад, публикуван миналата седмица от Глобалната комисия по икономика на водата, установи, че до 2030 г. търсенето на прясна вода ще надхвърли предлагането с 40 %. Това би имало огромни последици за световната икономика, природата, градския живот и климата, но според доклада малко правителства предприемат действия за запазване на водните ресурси и намаляване на замърсяването.

Рокстрьом заяви, че решаването на проблемите с водата е от съществено значение за справянето с други глобални кризи, включително климатичната и продоволствената./БГНЕС