ООН: Да се осигури хуманитарен достъп от двете страни на линията на съприкосновение в Донбас

ООН е заинтересована ситуацията около Украйна да бъде разрешена чрез дипломация, заяви говорителят на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик.

"Виждаме продължение на дипломацията. Това е нещото, което искаме да видим. Смятам, че докато хората продължават да разговарят честно един с друг, това е много добра стъпка", каза той.

Коментарът на Дюжарик бе направен след изявлението на Русия, че част от войските ѝ по границата с Украйна се връщат в гарнизоните си.

"Генералният секретар продължава да следи отблизо ситуацията. Ние приветстваме всяко движение към деескалация, както на терен, така и по отношение на реториката", каза той.

В ООН отбелязват, че е важно да има хуманитарен достъп и до двете страни на линията на съприкосновение в Донбас.

"Искаме да привлечем вниманието към хуманитарната ситуация, към факта, че 2,9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ и защита вследствие на осемгодишния конфликт в Донецк и Луганск. Облекчаването на човешките страдания остава наш основен приоритет", каза той.

Дюжарик добави също, че тази година ООН стартира инициатива за предоставяне на хуманитарна подкрепа на 1,8 милиона души в Донбас, „за да им предостави помощ и защита от двете страни на линията на съприкосновение“.

ООН отново призовава във връзка със ситуацията около Украйна да се избягва реториката, водеща до ескалация. /БГНЕС

Ню Йорк/ САЩ