ООН: Големият бариерен риф сред кандидат обектите на ЮНЕСКО в опасност

Австралийският Голям бариерен риф трябва да бъде добавен в списъка на обектите на световното наследство, които са "в опасност", според експерти на ООН, които предупреждават, че изчезващото чудо е "значително засегнато" от изменението на климата.

В доклад, изготвен от ЮНЕСКО, се казва, че затоплянето на моретата и замърсяването от селското стопанство са изложили рифа на риск и че неговата устойчивост е "значително нарушена".

Големият бариерен риф е една от основните туристически атракции на Австралия и включването му в списъка на застрашените обекти може значително да намали привлекателността му за международните посетители.

ЮНЕСКО обмисляше да включи рифа в списъка след унищожителен доклад през 2021 г., но се въздържа след интензивно лобиране от страна на предишното консервативно правителство на Австралия.

То за първи път алармира за влошаването на състоянието на рифа през 2010 г.

Австралийското дружество за опазване на морската среда заяви, че рифът поддържа 60 000 работни места и генерира приходи от 6 млрд. австралийски долара (4 млрд. щатски долара) всяка година.

Австралийският министър на околната среда Таня Плиберсек призна, че рифът е застрашен, но заяви, че включването му в списъка на ЮНЕСКО "Световно наследство в опасност" би било твърде далечна стъпка.

"Ние ясно ще изтъкнем пред ЮНЕСКО, че не е необходимо Големият бариерен риф да бъде отделян по този начин", каза тя пред репортери.

"Ако този обект на световното наследство е в опасност, то тогава повечето обекти на световното наследство по света са в опасност от изменението на климата."

Говорителят на Световния фонд за дивата природа Ричард Лек заяви, че препоръките на ЮНЕСКО трябва да бъдат приети от правителството.

"Тези препоръки на ЮНЕСКО ни напомнят, че е наш избор да дадем на най-емблематичния риф в света най-добрия шанс за оцеляване", каза той.

Морският биолог Джоди Румър заяви, че докладът на ЮНЕСКО показва, че Австралия има още работа за вършене.

"Действията ни сега ще определят честотата и тежестта на морските горещи вълни, с които рифът ще се сблъска през следващите години", каза тя.

В доклада, изготвен от експерти на Международния съюз за опазване на природата и ЮНЕСКО, се признава ангажиментът на Австралия за опазване на рифа.

Но в него се констатира, че въпреки "несравнимите усилия в областта на науката и управлението" рифът все още е изправен пред "значителен натиск", свързан с изменението на климата и замърсяването от селскостопанските води.

През май австралийски учени съобщиха, че 91 % от коралите в рифа са били увредени от избелване след продължителната лятна гореща вълна.

За първи път рифът пострада от избелване по време на метеорологичния цикъл Ла Нина, когато обикновено се очакват по-ниски температури на океана.

Консервативният министър-председател Скот Морисън беше отстранен по-рано тази година в полза на лявоцентристко правителство, което обещава по-екологични политики и по-активни действия в областта на климата.

Говорител на ЮНЕСКО заяви пред АФП, че "с настоящото правителство се води конструктивен диалог".

За да бъде включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, даден обект трябва да има "изключителна универсална стойност".

Мястото в списъка обикновено означава засилен туризъм и подобрен достъп до средства и научна експертиза.

Само три обекта някога са отпадали напълно от списъка на наследството. /БГНЕС