ООН: Карантината намали жертвите по пътищата с 50-60%

Смъртните случаи по пътищата в редица страни и градове са намалели с 50-60% поради мерките за изолация, въведени заради коронавируса, заяви президентът на Международната автомобилна федерация (FIA) и специален пратеник на генералния секретар на ООН по безопасност на движението Жан Тод пред РИА Новости.

Според Тод, изолацията и карантинните мерки естествено са намалили интензивността на движението на всички видове транспорт.

„Това от своя страна, според официалните данни, доведе до 50-60% намаление (в сравнение с данните за същия период на 2019 г.), на броя на жертвите по пътищата във Франция, Норвегия, Швеция, Испания и Ню Йорк. Медиите в Индия и Мароко също отчитат подобни тенденции“, каза Тод.

Специалният пратеник подчерта, че намаляването на смъртните случаи по пътищата не само облекчава тежестта върху системите на здравеопазването, но и създава значителни финансови ползи за правителствата, чиито бюджети вече са изчерпани заради пандемията с коронавируса. "Например, Калифорния заяви, че „спестява” 40 милиона долара на ден само заради 50% намаление на броя на смъртните случаи от пътнотранспортни произшествия - това е така, защото хората са останали по домовете си", каза Тод.

Специалният пратеник призова ръководството на страните да запазят намаляващата смъртност при пътнотранспортни произшествия и след края на пандемията с коронавирус. „Бих призовал правителствата да засилят своите транспортни системи, за да поддържат броя на жертвите и пострадалите на сегашните нива и след отслабването на карантинните мерки“, заяви Тод./БГНЕС