ООН: Кризата с преврата задълбочава продоволствената несигурност в Нигер

ООН предупреди, че продължаващата криза в Нигер може значително да влоши продоволствената несигурност в бедната държава, като призова за хуманитарни изключения от санкциите и затваряне на границите, за да се предотврати катастрофа.


Служба на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) подчерта, че още преди демократично избраният президент на Нигер Мохамед Базум да бъде свален с преврат в края на миналия месец, в страната са били регистрирани над 3 милиона души с остра продоволствена несигурност.

Ситуацията на повече от 7 милиона души, които понастоящем се считат за хора с умерена продоволствена несигурност, "може да се влоши поради разрастващата се криза", предупредиха от организацията, позовавайки се на предварителен анализ на Световната програма по прехраната.

63-годишният Базум беше задържан на 26 юли от членове на президентската гвардия по време на петия преврат в Нигер от обявяването на независимостта му от Франция през 1960 г. досега.

Агенцията на ООН по прехраната заяви, че продължава да доставя помощи в Нигер въпреки политическата криза, обхванала бедната страна без излаз на море в сърцето на сухия Сахел.

"Работата ни е от жизненоважно значение за най-уязвимите в Нигер и трябва да продължи, особено при сегашните обстоятелства", заяви Маргот ван дер Велден, изпълняваща длъжността регионален директор на WFP за Западна Африка.

През първата седмица на август агенцията съобщи, че е доставила животоспасяваща храна на 140 000 души в цялата страна и жизненоважни грижи при недохранване на 74 000 деца.


WFP заяви, че очаква само през този месец да достигне до над един милион души със спешна хранителна помощ.

Организацията обаче предупреди, че санкциите и затварянето на границите, свързани с политическата криза, "оказват значително влияние върху доставките на жизненоважни храни и медицински консумативи в Нигер".

"Настоятелно призоваваме всички страни да улеснят хуманитарните изключения, което ще позволи незабавен достъп на хората, нуждаещи се от жизненоважни храни и стоки от първа необходимост", каза Ван дер Велден.

Тя призова също така за повече финансова подкрепа, като предупреди, че влошаването на хуманитарната ситуация в Нигер идва в момент, когато Световната продоволствена програма е принудена да намали дажбите в световен мащаб поради липса на средства.

Междувременно апел, отправен през март от няколко агенции за 584 млн. долара, за да се отговори на огромните нужди в Нигер до края на 2025 г., все още е финансиран само на 39%, заявиха от OCHA.

А частта за продоволствена сигурност и недохранване, която представлява повече от една трета от този апел, е получила само 27% от исканите средства, се казва в съобщението. /БГНЕС

Тагове: