ООН: Над 700 000 души са разселени заради войната в Судан

Повече от 700 000 души са разселени заради войната между генералите в Судан, която има тежки последици за цивилното население, заявиха представители на ООН, цитирани от АФП.


Стотици хора вече са загинали в боевете, но се появиха и нови тревоги, след като отделни етнически сблъсъци отнеха живота на най-малко 16 души в южната част на страната, а влиятелна група в източната част на страната, област, която досега не е засегната от войната, демонстрира подкрепа за армията.

Над 700 000 души са вътрешно разселени в резултат на сраженията, които продължават вече четвърта седмица - заяви в Женева Пол Дилън, говорител на Международната организация по миграция.

"Миналия вторник броят им беше 340 000", добави той.

Все повече хора пресичат и границите, за да избягат от сраженията между армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, и неговия заместник, превърнал се в съперник, Мохамед Хамдан Дагло, който командва тежко въоръжените паравоенни сили за бърза подкрепа (СБП).

Сраженията са съсредоточени в столицата Хартум, но в други райони, особено в западния регион на Дарфур, граничещ с Чад, също се водят тежки боеве.

Освен вътрешно разселените лица, други 150 000 души са избягали в съседни страни, съобщи в понеделник Агенцията на ООН за бежанците.


Тези, които са останали във военните зони, са изправени пред недостиг на вода, електричество, храна и медицински грижи в страна, в която според ООН около една трета от населението се нуждае от хуманитарна помощ още преди началото на боевете.

Ръководената от чуждестранни сили евакуация по суша, море и въздух доведе до заминаването на хиляди други хора, много от които от Порт Судан, който досега е мирен.

Но демонстрацията в понеделник в подкрепа на армията, на която някои призоваха да въоръжат цивилните, предизвика тревога в страната, която вече е белязана от история на етнически размирици.

"Една армия, един народ", скандираха стотици протестиращи, принадлежащи към народа беджа.

Те също така призоваха "Не на преговорите", което е препратка към преговорите за примирие, които се провеждат от другата страна на морето в саудитския град Джеда между представители на армията и РСФ.

Тези преговори, подкрепени и от Съединените щати, не доведоха до никакъв напредък, отбелязват от ООН./БГНЕС