ООН настоя за спешно репатриране на децата от лагерите в Сирия

Експерти на ООН призоваха за спешно репатриране на деца от Североизточна Сирия, които са задържани там вече пета година.

Те заявиха, че децата в конфликтните зони трябва да бъдат защитени, а не наказвани.

"Много деца навлизат в петата си година на задържане в Североизточна Сирия, откакто са били задържани от фактическите власти след падането на Багуз в началото на 2019 г.", заявиха експертите.

От 2019 г. насам повече от 25 държави са репатрирали свои граждани от сирийските лагери за задържане.

Западните държави, обаче, не са склонни да върнат у дома свои граждани и членове на семействата им, заподозрени в принадлежност към терористичната групировка ДАЕШ/ИДИЛ в Сирия, съобщи Анадолската агенция.

Експертите заявиха, че в двата най-големи затворени лагера за жени, момичета и млади момчета - Ал-Хол и Родж - все още се намират около 56 000 души, включително 37 000 чуждестранни граждани.

Повече от половината от населението в тези лагери са деца, като 80 % от тях са на възраст под 12 години, а 30 % са на възраст под 5 години.

Има и над 850 момчета, лишени от свобода в затвори и други центрове за задържане и "рехабилитация" в цяла Североизточна Сирия.

"Масовото задържане на деца в Североизточна Сирия за това, което родителите им може да са извършили, е ужасяващо нарушение на Конвенцията за правата на детето", заявиха експертите.

Конвенцията забранява дискриминацията и наказването на деца въз основа на статута, дейността, изразените мнения или убеждения на техните родители./БГНЕС

Ню Йорк / САЩ