ООН: Няма споразумение за удължаване на зърнената сделка през Черно море

Турция, Русия, Украйна и ООН не успяха да постигнат споразумение за допускане на нови плавателни съдове за транспортиране на износ на зърно в рамките на Черноморската зърнена инициатива, заяви говорителят на ООН Фархан Хак.


"Призоваваме всички страни да продължат дискусиите си, да преодолеят оперативните предизвикателства и да работят за пълното прилагане и продължаване на инициативата", заяви Хак.

Техническият екип от Турция, Русия, Украйна и ООН се срещна в Истанбул в петък, за да обсъди зърнената сделка зап износ през Черно море.

"Това, което имаме днес, е техническа среща, свикана от правителството на Турция. Така че, очакванията ни са, че следващата седмица ще се проведе среща на високо равнище", каза Хак.

Говорителят на ООН заяви, че вчера Съвместният координационен център в Истанбул не е постигнал споразумение за разрешаване на преминаването на нови кораби за участие в инициативата.

"Съвместният координационен център продължава ежедневната си инспекционна работа по вече оторизираните кораби", продължи той.

Темпото на доставките от Украйна в рамките на подкрепяната от ООН инициатива се забави, а опасенията, че корабите ще заседнат, ако сделката не бъде подновена по-късно този месец растат.

Русия, която е една от основните участващи страни, заяви, че ще продължи да разговаря, въпреки че Москва заплаши да се откаже от сделката на 18 май, което създаде още по-голяма несигурност за търговците и корабните компании, опитващи се да съставят устойчиви планове.

По силата на споразумението Украйна успя да изнесе около 29,5 млн. тона селскостопански продукти, включително 14,9 млн. тона царевица и 8,1 млн. тона пшеница.

Въпреки това броят на корабите, идващи да вземат товари, е намалял тази седмица до два кораба дневно от три до четири кораба средно дневно през последните три седмици, сочат данни от съвместния координационен център на споразумението.

Очаква се следващата седмица заместник-министрите на отбраната на Русия, Украйна и Турция да проведат нова среща, като министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара продължава да полага усилия за допълнително удължаване на споразумението за износ на зърно от Украйна, което изтича на 18 май./БГНЕС