ООН: Нови 35 000 избягали от Украйна за 24 часа

Нови близо 35 000 украинци са избягали на запад за 24 часа, за да се спасят от руската война в страната им, съобщи ООН днес.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи, че от началото на войната на 24 февруари досега през границите са избягали 4 278 789 украинци - с 34 194 повече от вторник. Международната организация по миграция към ООН изчислява, че 7,1 млн. вътрешно разселени лица са напуснали домовете си, но все още се намират в Украйна. МОМ твърди, че освен украинските бежанци, са напуснали и повече от 206 000 неукраинци, които живеят, учат или работят в страната. Това означава, че като цяло повече от една четвърт от населението е било принудено да напусне домовете си.

Преди руската инвазия населението на Украйна е наброявало 37 милиона души в регионите под правителствен контрол, с изключение на анексирания от Русия Крим и проруските сепаратистки региони в източната част на страната.

Жените и децата са 90% от напусналите Украйна, а мъжете на възраст от 18 до 60 години имат право да бъдат призовани в армията и не могат да напуснат страната.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН в Ню Йорк, заяви пред Съвета за сигурност на ООН: "Съседите на Украйна понасят основната тежест на най-значителната бежанска криза в Европа след Втората световна война."

Ето колко украински бежанци са избягали в съседни държави според Върховния комисариат на ООН за бежанците:

- Полша -

Почти шест от всеки десет украински бежанци - 2 490 447 досега - са преминали в Полша, според ООН. Полските гранични служби съобщиха, че във вторник броят им е достигнал 2,5 милиона.

Много от хората, които отиват в непосредствените западни съседи на Украйна, продължават към други държави от Шенгенската зона с отворени граници в Европа. ВКБООН съобщи днес, че около 83 000 бежанци вече са преминали в Италия.

Полските гранични служби твърдят, че от началото на войната 471 000 души са напуснали Полша и са се отправили към Украйна.

Преди кризата в Полша вече живееха около 1,5 млн. украинци, предимно трудови мигранти.

- Румъния -

Общо 654 825 украинци влязоха в държавата - членка на ЕС, включително голям брой преминаха от Молдова, вклинена между Румъния и Украйна. Смята се, че по-голямата част от тях са продължили към други държави.

Томас-Грийнфийлд, която наскоро се завърна от Молдова и Румъния, заяви пред Съвета за сигурност: "Видях с очите си бежанската криза, причинена от безсъвестната война на Русия. Разговарях с бежанци, които ми заявиха желанието си да се завърнат по домовете си. Зад тези разрушени сгради стоят разрушени животи и разрушени семейства. Срещнах се с жени и деца, които са избягали от Украйна, които са натъпкали живота си в раници и са напуснали единствения дом, който някога са познавали."

- Молдова -

Молдовската граница е най-близо до големия пристанищен град Одеса. Около 399 039 украинци са преминали в държавата, която не е член на ЕС и е една от най-бедните в Европа. Повечето от тези, които са влезли в бившата съветска република с население от 2,6 милиона души, са продължили напред.

- Унгария -

Общо 394 728 украинци са влезли в Унгария.

- Русия -

Други 398 932 бежанци са потърсили подслон в Русия към 29 март. Освен това 113 000 души са преминали в Русия от контролираните от сепаратистите проруски региони Донецк и Луганск в Източна Украйна между 21 и 23 февруари.

- Словакия -

Общо 302 417 души са преминали през най-късата граница на Украйна в Словакия.

- Беларус -

Други 17 317 бежанци са стигнали на север до близкия съюзник на Русия, Беларус. /БГНЕС, АФП