ООН: Нови половин милион афганистански бежанци се очакват до края на годината

Организацията на обединените нации заяви, че се подготвя за евентуално изселване от опустошения от насилие Афганистан на още половин милион бежанци до края на 2021 г., съобщи АФП.

„В момента в Афганистан има хуманитарна извънредна ситуация“, каза пред репортери Кели Клементс, заместник върховен комисар на ВКБООН.

И "това очевидно е наистина динамична ситуация", каза тя, обяснявайки, че ВКБООН планира действия за различни сценарии, включително масово изселване.

"Ние се подготвяме за около 500 000 нови бежанци в региона. Това е най-лошият сценарий", каза тя.

Клементс подчерта по-специално необходимостта от засилване на подкрепата за съседните страни, които вече приемат над 2,2 милиона афганистански бежанци и които скоро могат да са свидетели на свеж приток.

Дори преди талибаните да дойдат на власт в Афганистан, хуманитарната ситуация в страната се влоши драстично. Половината от населението вече се нуждае от хуманитарна помощ, а половината от всички деца под пет години се оценяват с остро недохранване.

Днес ООН представи план за агенциите си и партньорските неправителствени организации да се подготвят и да реагират на разгръщащата се криза в Афганистан и в съседните страни. Организацията спешно апелира за близо 300 милиона долара за финансиране на плана.

„Призоваваме всички съседни на Афганистан държави да запазят границите си отворени, така че тези, които търсят безопасност, да намерят безопасност“, каза Клементс.

По-специално Иран и Пакистан, които заедно приемат 90% от афганистанските бежанци в региона, заедно с около 3 милиона други афганистанци без статут на бежанци, „ще се нуждаят от много подкрепа“, каза тя.

Увеличението на насилието от началото на годината също накара близо 560 000 афганистанци да напуснат страната, като се присъединиха към около 2,9 милиона вътрешно разселени лица, които вече са регистрирани в Афганистан в края на 2020 г., съобщи ВКБООН. Над 80% от разселените през 2021 г. са жени и деца. /БГНЕС