ООН обвини украинците и руснаците в "екзекуции по бързата процедура" на военнопленници

Организацията на обединените нации обвини украинските и руските сили, че са извършили десетки екзекуции на военнопленници по време на руската инвазия в Украйна, предаде АФП.

"Дълбоко сме обезпокоени от екзекуцията по бързата процедура на 25 руски военнопленници и невоенни лица", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Според Богнер ООН е документирала тези екзекуции на руснаци от украинските въоръжени сили, "често" извършвани "веднага след залавянето им на бойното поле".

ООН е запозната с пет разследвания от страна на Киев, включващи 22 жертви, но до момента не ѝ е известно дали има съдебно преследване на извършителите на тези престъпления.

Що се отнася до екзекуциите на 15 украински военнопленници "непосредствено след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 от тях са извършени от руската паравоенна група "Вагнер", заяви служителката.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Украйна и Русия се обвиняват взаимно във военни представления, от които злоупотреби с пленници.

Групировката "Вагнер" е на фронтовата линия на боевете за град Бахмут, епицентър на военните действия в Източна Украйна.

В началото на март видеоклип, показващ предполагаема екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна.

През ноември Кремъл беше възмутен от два видеоклипа, показващи предполагаема екзекуция на дузина руски войници, които току-що са се предали на украинските сили. /БГНЕС

Киев / Украйна