ООН: Половината от населението на Газа гладува

Високопоставен служител на ООН предупреди, че половината от населението на Газа гладува, докато боевете там продължават.


Карл Скау, заместник-директор на Световната продоволствена програма на ООН, заяви, че само малка част от необходимите доставки са успели да влязат в ивицата и девет от десет души не могат да се хранят всеки ден.

Условията в Газа са направили доставките "почти невъзможни", каза Скау.

Израел твърди, че трябва да продължи въздушните удари по Газа, за да ликвидира Хамас и да върне израелските заложници у дома.

Говорителят на Израелските сили за отбрана подполковник Ричард Хехт заяви пред Би Би Си, че "всяка смърт и болка на цивилно лице е болезнена, но ние нямаме алтернатива".

"Правим всичко възможно, за да влезем колкото се може повече в ивицата Газа", каза той.

Ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването твърди, че Израел е убил повече от 17 700 жители на Газа по време на ответната си кампания, включително повече от 7000 деца.

Международният натиск и временното седемдневно прекратяване на огъня миналия месец позволиха на някои от крайно необходимите помощи да влязат в ивицата Газа, но Световната продоволствена програма настоява, че сега е необходим втори граничен пункт, за да се отговори на търсенето.

Според Скау девет от всеки десет семейства в някои райони прекарват "цял ден и нощ без никаква храна".

Хората в Хан Юнис в южната част на Газа - град, който сега е обграден от два фронта от израелски танкове, казват, че положението там е ужасно.

Д-р Ахмед Мограби, началник на отделението по пластична хирургия и изгаряния в единственото останало здравно заведение в града - болницата "Насър", се бори със сълзите си, докато говори пред Би Би Си за липсата на храна.

"Имам дъщеря на три години, тя винаги ме моли за някакви сладкиши, ябълки, плодове. Аз не мога да ги осигуря. Чувствам се безпомощен", казва той.

"Няма достатъчно храна, само ориз, само ориз, можете ли да повярвате? Ядем веднъж, само веднъж на ден", сподели лекарят./БГНЕС