ООН: Последните седем години бяха най-топлите

Последните седем години бяха най-топлите в историята на света. През 2021 г. изменението на климата продължаваше бързо въпреки охлаждащия ефект от времето на Ла Ниня, установи Организацията на обединените нации.

Световната метеорологична организация на ООН (СМО) анализира данни, според които миналата година е била седмата най-гореща досега, с 1,11°C над прединдустриалните нива.

На срещата на върха на COP26 през ноември правителствата на страните-членки потвърдиха ангажимента си да се опитат да задържат повишаването на температурата до 1,5°C и в най-лошия случай под 2°C. Но в момента светът се опитва да го задължи под 2,4°C или повече. 2021 г. е седмата поредна година, в която температурите са с повече от 1°C над прединдустриалните нива.

Макар че е едва седмата най-топла година средно в световен мащаб, 2021 г. шокира учените с няколко температурни рекорда, счупени с много по-големи маржове от обикновено. Например рекорда от близо 50°C, поставен в Литън, Канада – това би било „практически невъзможно“ без изменението на климата.

2021 г. бе поредната рекордна година за затоплянето на океаните.

Метеорологичното бюро на Обединеното кралство прогнозира, че 2022 г. ще бъде с 1,09°C над прединдустриалните нива. /БГНЕС