ООН предупреди за нова вълна от украински бежанци

Киев и европейските правителства трябва да се подготвят за възможна вълна от хора, бягащи от боевете, каза шефът на Агенцията на ООН за бежанците пред АФП. По думите му въпреки многократните предложения за помощ, Русия е предоставила на агенцията само ограничен достъп до украинците там.

„Не мога да правя военни прогнози, това не е моя експертиза“, каза върховният комисар за бежанците Филипо Гранди в украинската столица. „Но едно нещо мога да кажа, всяко изостряне на войната рискува да причини по-нататъшно разселване, по един или друг начин, и ние трябва да сме готови за това.

„Както видяхме навсякъде, в Мариупол, в Херсон, всеки път, когато боевете се засилят, хората естествено ще се опитат да потърсят безопасност“, каза той, имайки предвид две от най-ожесточените битки от почти едногодишното нахлуване на Русия в Украйна.

„Казваме на украинското правителство, но също и на правителствата на съседните страни, бъдете готови, бъдете готови за всяка възможност“, каза той.

Украинските власти предупредиха тази седмица, че руските сили засилват офанзивата си, за да превземат град Бахмут в индустриалния регион Донецк.

Журналистите на АФП в разрушения град видяха жители, които досега са издържали битките, но са решили да го напуснат с навлизането на руските сили.

Агенцията е изчислила, че боевете от миналия февруари са принудили 8 милиона души да напуснат страната, а други 6 милиона е трябвало да напуснат домовете си в други части на Украйна.

Руски служители в райони на Източна Украйна казаха, че около 5 милиона украинци са напуснали страната си за Русия.

Гранди каза, че докато европейските страни са позволили на неговата организация да работи с онези, които бягат от конфликта, Москва не е била толкова отзивчива. „В Руската федерация имахме много ограничени молби за помощ на украинците“, каза той, ограничен е и начинът за проверка на броя на хората, пристигащи там. „Ние предложихме – и продължаваме да предлагаме – повече помощ, но помощта трябва да дойде с достъп до тези хора и това беше много спорадично и много, много ограничено“, каза Гранди.

Исканията на агенцията за достъп до бежанци, които сега са в Русия, включително непридружени непълнолетни, срещнаха „изключително бавни отговори“, каза той. Въпреки че Москва им е разрешила достъп до някои центрове за временно настаняване, това е само до „много ограничен брой“ центрове в Русия. /БГНЕС, АФП