ООН предупреждава за рекордни нива на глад в Сирия

Световната програма по прехраната (СПП) предупреди, че след повече от десетилетие на опустошителен конфликт процентът на глада в Сирия се е покачил до рекордно високи стойности.

Бруталната война, която предизвика години на икономическа криза и разруши жизненоважна инфраструктура, е изложила 2,9 милиона души на риск от глад, а други 12 милиона не знаят откъде ще получат следващото си ядене, заяви агенцията на ООН.

"Гладът се покачва до 12-годишен връх в Сирия", а 70 % от населението скоро може да се окаже "неспособно да сложи храна на масата за семействата си", се казва в изявлението.

"Сега Сирия е на шесто място в света по брой на хората, които не са сигурни в прехраната си", допълва СПП, а цените на хранителните продукти са се увеличили близо 12 пъти за три години.

Недохранването на децата и майките също "се увеличава с невиждана досега скорост" през повече от десетилетието на войната.

Ако международната общност не се активизира да помогне на сирийците, тя рискува да бъде изправена пред "нова вълна на масова миграция", заяви изпълнителният директор на СПП Дейвид Бийзли по време на посещение в Сирия тази седмица.

"Това ли иска международната общност?", попита той и призова страните донори да удвоят усилията си, за да "предотвратят тази надвиснала катастрофа".

По оценки на ООН 90 % от 18-те милиона души в Сирия живеят в бедност, а икономиката е засегната от конфликти, суша, холера и пандемията от ковид, както и от последиците от финансовия срив в съседен Ливан.

Конфликтът в Сирия започна с брутално потушаване на мирни протести и ескалира, привличайки чужди сили и глобални джихадисти.

Около половин милион души бяха убити, а конфликтът принуди около половината от населението на страната отпреди войната да напусне домовете си. /БГНЕС, АФП

Рим / Италия