ООН прие резолюция срещу оскверняването на свещени книги

Общото събрание на ООН прие резолюция, която определя всички актове на оскверняване на свещени книги като нарушение на международното право, предаде Анадолската агенция.


Решението идва след многобройните случаи на изгаряне и оскверняване на Корана в европейските страни и най-вече Швеция, разрешени от полицията, които предизвикаха международно възмущение.

Мюсюлмански лидери и политици подчертаха, че подобни провокации не попадат в обхвата на законите за свобода на изразяване.

193-членното Общо събрание прие с консенсус резолюцията, изготвена от Мароко.

В нея остро се осъждат "всички актове на насилие срещу лица въз основа на тяхната религия или убеждения, както и всички подобни актове, насочени срещу техните религиозни символи, свещени книги, домове, предприятия, имоти, училища, културни центрове или места за поклонение, както и всички нападения срещу и в религиозни места, обекти и светини в нарушение на международното право".

На 12 юли базираният в Женева Съвет на ООН по правата на човека също осъди нападенията срещу Корана, въпреки че западните държави гласуваха против.

Резолюцията призова за осъждане на оскверняването на Корана и го определи като "акт на религиозна омраза". /БГНЕС