ООН: Рециклирането на пластмасата вече не е достатъчно

В условията на нарастващо производство на пластмаса в световен мащаб, което води до все по-голямо замърсяване, ръководителят на ООН по въпросите на околната среда предупреди, че човечеството не може просто да рециклира, за да се измъкне от тази бъркотия, и призова за цялостно преосмисляне на начина, по който използваме пластмасата.


"На магистралата към решенията има различни видове преходи. Но мисля, че всички признават, че статуквото просто не е вариант", заяви Ингер Андерсен, директор на Програмата на ООН за околната среда, в интервю за АФП.

Андерсен говори две седмици след публикуването на първия проект на бъдещ международен договор за замърсяването с пластмаса, който се очаква да бъде финализиран до края на 2024 г.

Той отразява широкия спектър от амбиции на 175-те участващи държави, а именно разликата между тези, които настояват за намаляване на производството на сурови полимери, и тези, които настояват за повторна употреба и рециклиране.

На първо място, Андерсен заяви, че целта е да се отървем от възможно най-много пластмаси за еднократна употреба, "премахвайки това, което откровено не е необходимо: онова нещо, което е опаковано в пластмаса, което е напълно безсмислено, което може би дори е опаковано от самата природа", като портокал или банан.

„След това трябва да се помисли за самия продукт. Трябва ли продуктът да бъде течен? Можем ли да преосмислим вида на продукта... може ли да бъде на прах, може ли да бъде компресиран, може ли да бъде концентриран?", казва тя, споделяйки, че когато влезе в супермаркет, отива направо на щанда със сапуни, за да види дали има твърди варианти, опаковани в хартия.

"Трябва също така да намалим цялостното предлагане на нови сурови полимери", каза тя, като отбеляза, че това е една от възможностите, предлагани в проектотекста на договора./БГНЕС