ООН: Русия не е предлагала безплатно зърно на Световната продоволствена програма

Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че Русия не е предложила безплатно зърно на организацията след оттеглянето на Москва от Черноморската инициатива, предаде АФП.


„Не са се обръщали към нас“, каза заместник-изпълнителният директор на организацията, Карл Скау, в централата на ООН в Ню Йорк.

На 27 юли руският президент Владимир Путин обяви, че страната му ще предостави безплатно зърно на шест африкански страни през следващите три до четири месеца, припомня БГНЕС.

ООН е изпратила повече от 725 000 тона зърно, за да облекчи глада в някои от най-бедните региони в света, включително Афганистан, Африканския рог и Йемен, съгласно сделката за зърно.

„Разбира се, провалът на сделката за Черноморската инициатива предизвиква огромно съжаление“, каза Скау.

„Всъщност става дума за това да държиш вратата на хамбара отворена точно когато милиони чукат на нея. Светът се нуждае от безпрепятствен достъп до основни хранителни запаси... Гладните не могат да чакат съвещания или дипломатически заобиколни пътища“, добави той.

Световната програма по прехраната получи 50% от зърното си от Украйна миналата година и 80% от своята пшеница през 2023 г.

„Трябва да търсим зърното другаде, което потенциално може да бъде по-скъпо“, отбеляза Скау.

Според ООН 345 милиона души все още изпитват остра хранителна несигурност.

Споразумението за износ на украинско зърно беше подписано в Истанбул през юли 2022 г. от Русия, Украйна, Турция и ООН, създавайки безопасен коридор през Черно море за износ от три украински пристанища от началото на войната през февруари същата година.

Договорката помогна да се овладеят цените и да се облекчи глобалната хранителна криза чрез възстановяване на потока от пшеница, слънчогледово масло, торове и други продукти от Украйна – един от най-големите износители на зърно в света.

Москва отказа да удължи споразумението след 17 юли, заявявайки, че някои от нейните искания, „не са изпълнени досега“, имайки предвид премахването на пречките пред износа на торове чрез включването на държавната Руска земеделска банка в Международна платежна система SWIFT. /БГНЕС