ООН: Русия стои зад широкоразпространени и систематични изтезания в Украйна

Русия продължава да извършва сериозни нарушения на правата и военни престъпления в Украйна, включително "системни" изтезания и изнасилвания, заявиха следователи на ООН.


Разследващата комисия на високо равнище относно положението с правата в Украйна след пълномащабната инвазия заяви, че е открила нови доказателства за широко разпространени нарушения, предаде АФП.

Тя също така изрази загриженост относно продължаващото използване на оръжия с експлозиви в цивилни райони, потвърждавайки "модел на незачитане от страна на руските въоръжени сили на възможните вреди за цивилното население".

"Доказателствата показват, че руските власти са извършили нарушения на международните права на човека и международното хуманитарно право и съответните военни престъпления", заяви пред репортери ръководителят на ИСП Ерик Мозе.

"Необходими са допълнителни разследвания, за да се определи дали някои от установените ситуации могат да представляват престъпления срещу човечеството", добави той.

Потвърждавайки предишни констатации, ООН заяви, че изтезанията от страна на руските власти са "широко разпространени и систематични" както в Украйна, така и в Русия.

Разследващите заявиха, че са изготвили последния си доклад, след като са разговаряли с повече от 800 души по време на 16 отделни посещения в Украйна.

Екипът е установил, че отношението на Русия към украинските военнопленници е "ужасяващо".

"В доклада са документирани случаи на изнасилване и друго сексуално насилие, извършено срещу жени при обстоятелства, които също се равняват на изтезания.

"Той също така подробно описва случаи на изтезания със сексуално измерение и заплахи за изнасилване срещу мъже военнопленници."

Разследващите откриха и "допълнителни доказателства", че украински деца са били незаконно прехвърляни в райони под руски контрол.

За пръв път разследващите проучиха случаите на разграбване от страна на Русия на украински културни ценности и архивни документи, по-специално от град Херсон, който беше окупиран от руските сили през март 2022 г., преди да бъде освободен около осем месеца по-късно.

През последните седмици на окупацията през октомври и ноември 2022 г. "руските власти прехвърлят културни ценности от Херсонския регионален художествен музей и архивни документи от Държавния архив на Херсонска област в" окупирания Крим.

"По оценки на служителите на двете институции, над 10 000 предмета от музея и 70% от документите от основната сграда на Държавния архив, са били изнесени", се казва в доклада.

В доклада на ООН това присвояване на културни ценности се определя като "военно престъпление". /БГНЕС