ООН с остра критика към миграционната политика на ЕС

В своята миграционна политика Европейският съюз съзнателно се примирява с нарушаването на правата на бежанците, които се стремят да попаднат в Европа през Средиземно море. Фактът, че мигрантите не получават защита, не е трагично изключение, а следствие от решенията и действията на ЕС, на неговите държави-членки и организации, както и на властите в Либия. Това се твърди в публикувано днес в Женева изявление на Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова ЕС спешно да реформира своята политика и практика по спасяване на мигрантите в Средиземно море, които, според думите ѝ, твърде често отнемат живота на мигрантите, тяхното достойнство и основни човешки права.

„Истинската трагедия е, че по-голямата част от страданията и смъртта по централния-средиземноморски маршрут могат да бъдат избегнати”, каза тя.

Всяка година хора потъва, защото помощта пристига твърде късно или изобщо не идва. Тези, които биват спасен, все по-често се връщат в Либия, която, както вече неведнъж се е подчертавало, не е безопасно място за живеене заради ширещото се там насилие, твърди Бачелет.

По данни на ООН, през 2020 г. бреговата охрана на Либия е прехванала най-малко 10 352-ма мигранти. Предходната година броят на заловените е бил 8 403-ма души. Само през тази година по средиземноморския маршрут са потънали повече от 630 човека.

Мишел Бачелет призова ЕС да отвори за мигрантите повече легални пътища за преместване в Европа.

„Всички ние сме съгласни, че никой не трябва да се чувства принуден да търси сигурност и да рискува собствения си живот или живота на своето семейство, плавайки с лодки, които не са пригодени за морето”, каза върховният комисар по правата на човека. В същото време тя подчерта, че „отговорът не може да бъде просто спиране на влизането на мигранти от Либия или превръщане на тяхното пътуване в още по-безнадеждно и опасно”. /БГНЕС, Дойче веле

Женева / Швейцария