ООН с пътна карта за износ на храни от Украйна, без руски лобисти в Европарламента, Зеленски поиска още оръжия

БГНЕС обобщава по-важните събития, свързани с войната в Украйна.

Русия, Турция, Украйна и ООН изготвиха пътна карта за износ на храни от украинските пристанища

Русия, Турция, Украйна и ООН изготвиха пътна карта, която ще осигури функционирането на безопасен коридор за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища. Това съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на дипломатически източници.

Турция от известно време поддържа дипломатически контакти с цел създаване на механизъм за сигурен износ на зърно от Украйна за световните пазари. След разговори между турската страна и представители на Руската федерация, Украйна и ООН е изготвена пътна карта, която ще осигури функционирането на „Зърнен коридор“ под егидата на световната организация.

Центърът за износ на зърно, който ще бъде създаден в Истанбул, ще регулира взаимодействието между Русия и Украйна с посредничеството на Турция и в координация с ООН.

Столтенберг: Западът трябва да се подготви за дълга изтощителна война в Украйна

Западните държави трябва да се подготвят за дълга "изтощителна война" в Украйна, предупреди ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг след разговори в Белия дом с американския президент Джо Байдън.

"Просто трябва да бъдем подготвени за дълъг път", заяви генералният секретар пред репортери. "Защото това, което виждаме, е, че тази война вече се е превърнала във война на изтощение."

Столтенберг заяви, че украинците "плащат висока цена за това, че защитават собствената си страна на бойното поле, но също така виждаме, че Русия дава големи жертви".

Макар да повтори, че НАТО не иска да влиза в пряка конфронтация с Русия, Столтенберг заяви, че западният военен съюз има "отговорността" да подкрепи Украйна.

Забрана на руски лобисти да влизат в сградата на Европейския парламент

Европейският парламент забрани достъп на всички руски лобисти до помещенията му, за да не разпространяват "пропагандата" на Москва за войната на Русия в Украйна, заяви неговият председател.

"Представителите на руски компании вече нямат право да влизат в помещенията на Европейския парламент", заяви Роберта Мецола в Twitter. "Не трябва да им даваме никакво пространство, за да разпространяват своята пропаганда и фалшиви, токсични наративи за инвазията в Украйна", каза тя.

Мецола призова всички останали институции на ЕС, включително Европейската комисия и Европейския съвет, да последват примера ѝ.

Говорител на парламента заяви, че забраната е в отговор на това, че "Русия създава и разпространява фалшиви наративи за войната в Украйна по множество канали, включително чрез държавни компании".

Зеленски: Помощта за въоръжаване на Украйна трябва да расте

Помощта за оръжия за Украйна трябва да бъде увеличена, тъй като настоящата война ще реши самото бъдеще на свободата в Европа, призова президентът на Украйна.

"Благодарни сме за помощта, която вече получихме, но доставките на оръжия трябва да се увеличат. Защото именно на бойното поле в Украйна се решава дали свободата в Европа ще бъде запазена за всички без изключение", заяви Володимир Зеленски в обръщение към Братиславския форум в словашката столица.

Подчертавайки желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, Зеленски заяви, че един от мотивите за "обединението" на украинския народ по време на войната е надеждата за членство в ЕС.

Медведев: Шансовете за политическо решение в Украйна намаляват

Перспективата, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по дипломатически път, става все по-малко вероятна, каза заместник - председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в интервю за катарския телевизионен канал Al-Jazeera.

"За съжаление, шансовете не се подобряват, а се влошават. И е невъзможно да не го забележим", каза той в отговор на въпрос за перспективите за политическо решение на ситуацията в Украйна и край на войната. /БГНЕС