ООН с помощ в размер на 25 милиона долара за Турция и Сирия, жертвите надхвърлиха 8700 души

ООН обяви 25 милиона долара хуманитарна помощ за Турция и Сирия след смъртоносните земетресения, предаде Анадолската агенция. Броят на жертвите в Турция и Сирия е нараснал до над 8700 души.

Отпуснатите средства ще помогнат за осигуряване на спешна животоспасяваща помощ в региона, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в централата на ООН.

''Екипите на ООН за оценка и координация на бедствията са днес в Адана и утре се мобилизират в Газиантеп, за да подкрепят градските екипи за търсене и спасяване на Турция", каза той. ''Сред застигнатите от бедствието са много хиляди бежанци от Сирия и общностите, които щедро са ги приемали в продължение на почти 12 години.

По нови данни на АФП броят на жертвите е нараснал до над 8700 души. Официални лица и медици съобщиха, че 6 234 души са загинали в Турция, а 2 470 - в Сирия, като общият брой на жертвите е 8 704.

Дюжарик заяви, че сирийските бежанци съставляват повече от 1,7 млн. души от общо 15 млн. души, живеещи в 10-те провинции, засегнати от земетресенията в Турция.

''Ще направим всичко, което правителството на Турция иска от нас, и ще се опитаме да бъдем възможно най-полезни'', каза Дюжарик.

Той също така заяви, че пътят към Северозападна Сирия от Турция е повреден и това временно е нарушило предоставянето на хуманитарна помощ в засегнатите от земетресението бунтовнически райони. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ