ООН ще събира информация за сексуално насилие на Хамас в Израел

ООН ще започне мисия за събиране на информация в края на месеца във връзка с обвиненията в сексуално насилие от страна на Хамас по време на атаката през октомври в Израел, каза говорител на организацията.


По време на пътуването си до Израел и Западния бряг Прамила Патън, специалният представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти, ще „събере информация за сексуално насилие, за което се твърди, че е извършено в контекста на атаките от 7 октомври и последиците от тях“, каза Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН. „Очаква се тя да се срещне с оцелели, свидетели и други, засегнати от сексуално насилие, за да идентифицира начини за подкрепа“, каза Дюжарик, добавяйки, че Патън също планира да се срещне с „наскоро освободени заложници и задържани“.

Патън „ще бъде придружена от експерти по безопасно и етично интервюиране, ще разполага с доказателства, дигитален анализ и отчетност“, каза той, като пътуването е част от „упражняването на нейния мандат в съответствие със стандартна методология на ООН“.

ООН беше критикувана, че не реагира достатъчно бързо на разказите на жертвите за изнасилване и сексуално посегателство, за които се твърди, че са извършени по време на нахлуването на Хамас в Израел. Атаката доведе до около 1140 смъртни случая в Израел, предимно цивилни, според данни на AFP, базирани на официални данни. Екстремистите също взеха около 250 заложници, от които според Израел 132 остават в Газа, включително най-малко 25, за които се смята, че са убити, след като около 100 бяха освободени при размяна на затворници през ноември. Израел отговори с безмилостна военна кампания, която уби най-малко 23 357 души, предимно жени и деца, според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа. /БГНЕС