ООН: Смъртността на мигрантите по морeтата към Европа се е удвоила

Броят на мигрантите и търсещите убежище, загинали при опит да достигнат Европа по опасни морски пътища, се е удвоил в сравнение с първата половина на миналата година, се казва в доклад на Международната организация по миграция (МОМ). Агенцията на ООН по миграцията заяви, че броят е два пъти по-висок за първите шест месеца на 2021 г. в сравнение с миналата година, съобщи „Политико“.

Според МОМ 1146 души са загинали между януари и юни, въпреки че броят им може да е много по-голям, тъй като не всички инциденти се съобщават.

Според данните на агенцията 741 души са загинали по централния средиземноморски маршрут между Либия и Италия, най-опасният маршрут, а 250 души са загинали в Атлантическия океан, преминавайки между Западна Африка и Канарските острови. 149 души са загинали по време на пътуване по Западното Средиземноморие до Испания, а най-малко 6 души са загинали по пътя към Гърция по маршрута на Източното Средиземноморие.

Причините за увеличаване на смъртните случаи включват нестабилни лодки, опитващи се да преминат морето или океана, се казва в доклада. Друга причина е „отсъствието на активни, европейски, държавно ръководени операции за издирване и спасяване в международни води, съчетани с ограничения върху НПО“, каза говорителят на МОМ Сафа Мсехли.

„Тези хора не могат да бъдат изоставяни в толкова опасно пътуване“, каза Мсехли. /БГНЕС