ООН: Смъртта на кораловите рифове е екологична трагедия

Светът не прави достатъчно, за да защити кораловите рифове, заяви специалният пратеник на ООН за океана в защита на морските екосистеми, които гарантират биоразнообразието, поддържат подводния живот и произвеждат част от кислорода, който дишаме.


В интервю за Асошиейтед прес в рамките на международна конференция за океаните в Гърция Питър Томсън предложи всички значими коралови рифове да бъдат включени в морските защитени зони в рамките на така наречената инициатива "30×30" - план за обявяване на 30 % от световните сухоземни и океански територии за защитени зони до 2030 г.

Водещи учени, занимаващи се с кораловите рифове, обявиха, че за четвърти път - и за втори път в рамките само на 10 години - кораловите рифове са подложени на глобално избелване в резултат на затоплянето на океаните на фона на предизвиканото от човека изменение на климата.

Избелването настъпва, когато подложените на стрес корали, които са безгръбначни животни, изхвърлят водораслите, които осигуряват храната им и им придават ярките цветове. Въпреки че коралите могат да се възстановят, тежкото и продължително избелване може да ги убие.

В понеделник учени от Националната океанска и атмосферна администрация и Международната инициатива за кораловите рифове заявиха, че от февруари 2023 г. насам е потвърдено избелване на коралите в най-малко 53 държави, територии или местни екосистеми.

Въпреки че се прави много за опазването на кораловите рифове по света, основната причина, която стимулира събития като глобалното избелване, е изгарянето на изкопаеми горива, което води до емисии на парникови газове и затопляне на океаните, казва Томсън.

"Прави ли се достатъчно? Отговорът е, че определено не", казва той.

Томсън заяви, че вярва, че някои по-устойчиви корали ще оцелеят, и отбеляза усилията за опазване на коралите в съоръжения като аквариуми. Но "изправени ли сме пред колосална екосистемна трагедия? Да, определено. И не можем да избягаме от това", каза той. "Четвъртото масово избледняване е просто... предвестник на това, което предстои".

Понякога описвани като подводни тропически гори, кораловите рифове поддържат една четвърт от морските видове и образуват важни бариери, които предпазват бреговете от цялата сила на бурите. Те също така осигуряват милиарди долари приходи от туризъм, риболов и други търговски дейности.

Томсън заяви, че включването на значими коралови рифове в инициативата "30×30" би било възможен начин за повишаване на тяхната защита. Разширяването на обхвата на гаранциите на морските защитени зони, би било "много ценно за опазването на рифовете", каза той.

"Не може да има здрава планета без здрав океан. А здравето на океана в момента видимо се влошава", каза Томсън./БГНЕС