ООН: Украйна се нуждае от 4,2 млрд. долара помощи през 2024 г.

Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че се нуждае от 4,2 млрд. долара до 2024 г. за хуманитарна помощ за Украйна и за милионите бежанци, които са избягали от страната след руската инвазия преди почти две години, предаде АФП.


"Скорошната вълна от нападения напомня за опустошителната цена на тази война за цивилното население, в момент, когато суровата зима увеличава спешната нужда от животоспасяваща хуманитарна помощ", настоя ООН.

Според ООН тази година 14,6 млн. души в Украйна ще се нуждаят от хуманитарна помощ, т.е. 40% от населението, включително 8,5 млн. души, които трябва да бъдат обхванати приоритетно.

Призивът за дарения за Украйна възлиза на 3,1 млрд. долара. За 2023 г. той е определен на 3,9 млрд. долара, но са финансирани само 64%. Затова тази година ООН реши да го преразгледа, като предпочете да се съсредоточи върху най-неотложните нужди.

"Стотици хиляди деца живеят на фронтовата линия, ужасени, травмирани и лишени от най-основните нужди. Този прост факт трябва да ни накара да направим всичко възможно, за да доставим повече хуманитарна помощ на Украйна", обясни Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси.

"Редовно се атакуват домове, училища и болници, както и водоснабдителни, газови и електрически мрежи. Това е самата тъкан на обществото, която е подложена на атака, с опустошителни последици", подчерта той.

Що се отнася до бежанците, Грифитс и ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди представиха своя план за помощ на съвместна пресконференция в офиса на ООН в Женева.

Около 6,3 милиона души са избягали от Украйна и сега са бежанци, главно в Европа.

Този план има за цел да събере 1,1 млрд. долара, за да помогне на 2,3 млн. от тях и на приемащите ги общности.

"Милиони украински бежанци все още имат спешна нужда от помощ", настоя Гранди.

По данни на ООН само половината от децата на украинските бежанци в училищна възраст посещават училище в приемащите страни, а една четвърт от бежанците имат затруднен достъп до здравни грижи.

Едва 40-60 % от тях са намерили работа, често под тяхната квалификация.

"Приемащите страни продължават да ги защитават и интегрират в обществото, но много уязвими бежанци все още се нуждаят от помощ. Те не трябва да се чувстват задължени да се върнат у дома, защото не могат да свържат двата края в изгнание", заяви Гранди. /БГНЕС