ООН: Възстановяването на заетостта може да отнеме години

Кризата с Covid-19 продължава да оказва силно влияние върху заетостта в целия свят, съобщи ООН, като предупреди, че може да отнеме години, докато нивата на заетост достигнат предпандемичниге нива.

В ново проучване Международната организация на труда (МОТ) към ООН преразглежда предишната си прогноза, според която световният пазар на труда ще се възстанови почти напълно рез тази година.

Обвинявайки въздействието на вариантите Делта и Омикрон и несигурността около това как ще се развие пандемията, сега тя прогнозира значителен дефицит на работни часове през 2022 г. в сравнение с периода преди появата на вируса.

Ръководителят на МОТ Гай Райдър заяви пред репортери, че перспективите "остават нестабилни".

„Световните пазари на труда се възстановяват от кризата много по-бавно, отколкото очаквахме преди. Вече сме свидетели на потенциално трайни щети върху пазарите на труда, както и на тревожно нарастване на бедността и неравенството“, допълни той

В доклада се прогнозира, че работните часове в световен мащаб ще бъдат с 2% по-малко от тези през 2019 г., което означава, че в света ще липсват около 52 милиона работни места.

През май миналата година МОТ прогнозира, че недостигът на работни часове ще бъде само наполовина по-малък. В същото време официалното равнище на безработица в световен мащаб остава значително по-високо, отколкото преди настъпването на пандемията.

Очаква се през тази година 5,9 % от работещите в световен мащаб или около 207 милиона души, да бъдат официално регистрирани като безработни, което е по-добре, отколкото през 2021 г. и особено през 2020 г., но все пак е повече от 186-те милиона през 2019 г.

В доклада на МОТ се казва, че "поне до 2023 г." се очаква глобалното равнище на безработица да остане над 5,4-процентното равнище, наблюдавано преди кризата. И предупреждава, че цялостното въздействие върху заетостта е значително по-голямо от предварително прогнозираното, тъй като много хора изобщо са излезли от обхвата на работната сила.

Според прогнозите, през 2022 г. коефициентът на участие на работната сила в световен мащаб ще остане с 1,2 процентни пункта под равнището отпреди три години.

МОТ смята, че това съответства на дефицит от около 40 милиона работници в световен мащаб.

Райдър предупреди, че пандемията вече е "отслабила икономическата, финансовата и социалната структура в почти всяка страна, независимо от нейния статус на развитие".

В същото време МОТ изтъкна, че разликите в достъпа до ваксини и в мерките за икономическо възстановяване означават, че кризата засяга групите работници и държавите по много различни начини.

Може би не е изненадващо, че в доклада се посочва, че пазарите на труда в страните с по-високи доходи изглежда се възстановяват по-бързо, въпреки че някои от тях вече започват да се сблъскват с проблеми, свързани с недостига на работна ръка, каза Райдър.

Многобройни фактори изглежда са причина за така наречената "Голяма оставка", наблюдавана в някои държави, каза Райдър, като добави, че кризата очевидно е "накарала значителен брой хора в работната сила да преразгледат заетостта, която имат".

Междувременно промените в начина на работа изглежда задълбочават различни форми на неравенство, включително изостряне на неравенството между половете, се посочва в доклада.

От самото начало беше ясно, че пандемията оказва непропорционално въздействие върху жените, които поеха лъвския дял от допълнителната работа по полагане на грижи, а също така по-често работят в силно засегнатите сектори, като услугите и пътуванията.

Райдър предупреждава, че въздействието може да продължи и след края на пандемията. „Има опасения, че дълготрайният ефект на ковид на основа полова принадлежност на работното място ще бъде отрицателен“, каза той.

В доклада се посочва, че промени като преминаването към по-голяма зависимост от неформална самостоятелна заетост, увеличаването на работата от разстояние и промяната на тенденциите при временната работа "рискуват да влошат качеството на условията на труд".

Райдър настоява, че само "широкомащабно възстановяване на пазара на труда" ще позволи на света наистина да се възстанови от пандемията. „За да бъде устойчиво, това възстановяване трябва да се основава на принципите на достойния труд, включително здравето и безопасността, справедливостта, социалната закрила и социалния диалог“, каза той.

Без съгласувани и ефективни международни и вътрешни политики в много страни възстановяването на щетите вероятно ще отнеме години, предупреди генералният директор на МОТ Гай Райдър. /АФП