ООН: Войната в Украйна влошава преките чуждестранни инвестиции

Очаква се преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) да намалеят през тази година, тъй като кризите с храните, горивата и финансите, предизвикани от войната на Русия в Украйна, влошават бизнес климата, заяви ООН.

През 2021 г. глобалните ПЧИ се възстановиха до нивата отпреди пандемията, достигайки близо 1,6 трилиона долара, но е малко вероятно това да се запази през 2022 г., заяви Агенцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD.

"Глобалната среда за международни инвестиции се промени драматично с началото на войната в Украйна", заяви ръководителят на UNCTAD Ребека Грийнспан. "Войната оказва въздействие далеч извън непосредственото си съседство, предизвиквайки криза на разходите за живот, която засяга милиарди хора."

Несигурността на инвеститорите и нежеланието за поемане на риск "могат да окажат значителен натиск върху преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб през тази година", заяви бившият вицепрезидент на Коста Рика.

Вече се появяват признаци на слабост, посочва UNCTAD в своя Световен доклад за инвестициите през 2022 г.

Предварителните данни за първото тримесечие показват, че обявяването на зелени проекти е спаднало с 21% в световен мащаб, дейността по трансгранични сливания и придобивания е намаляла с 13%, а сделките за финансиране на международни проекти са спаднали с 4%.

Инвестициите в зелена икономика обикновено се отнасят до проекти, които създават нови физически съоръжения, считани за продуктивни, отчасти защото обикновено създават работни места. Новите зелени проекти се считат за индикатор за бъдещите тенденции в областта на ПЧИ.

"През тази година бизнес и инвестиционният климат се промени драматично, тъй като войната в Украйна води до тройна криза - високи цени на храните и горивата и по-ограничено финансиране", заяви UNCTAD. "Други фактори, които помрачават хоризонта на ПЧИ, включват подновени въздействия на евентуални пандемии, вероятност за още повишения на лихвените проценти в големите икономики, негативни настроения на финансовите пазари и потенциална рецесия."

Агенцията заяви, че динамиката на растежа от 2021 г. не може да бъде запазена и че глобалните потоци от ПЧИ през 2022 г. "вероятно ще се движат по низходяща траектория, като в най-добрия случай ще останат без промяна".

Опасения на ръководителя на ООН

"Този крехък растеж на реалните производствени инвестиции вероятно ще се запази и през 2022 г.", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Последиците от войната в Украйна с тройната криза в областта на храните, горивата и финансите, заедно с продължаващата пандемия от коронавирус и климатичните смущения, увеличават напрежението, особено в развиващите се страни“, каза той. "Съществува значителен риск инерцията за възстановяване на международните инвестиции да спре преждевременно, което ще попречи на усилията за увеличаване на финансирането за устойчиво развитие."

Десетте най-големи икономики за приток на ПЧИ през 2021 г. са Съединените щати, Китай, Хонконг, Сингапур, Канада, Бразилия, Индия, Южна Африка, Русия и Мексико.

Излизайки от ниската база през 2020 г., глобалните потоци от ПЧИ са нараснали с 64% до 1,58 трлн. долара през миналата година благодарение на процъфтяващата дейност по сливания и придобивания и бързия растеж на международното проектно финансиране, дължащ се на свободното финансиране и големите пакети за стимулиране на инфраструктурата.

Потоците към развиващите се икономики са нараснали с 30% до 837 млрд. долара - най-високото ниво, регистрирано някога - главно благодарение на силните позиции в Азия, частичното възстановяване в Латинска Америка и Карибския басейн и подем в Африка.

Обявените международни сделки за финансиране на проекти са достигнали рекордните 1262 проекта през миналата година, а стойността им се е увеличила повече от два пъти до 656 млрд. долара. /БГНЕС