ООН: Все повече хора по света гладуват

В Рим бе открита тридневна среща на върха на ООН, чиято цел е да се справи със "сринатата" световна хранителна система, в която милиони хора гладуват, милиарди страдат от затлъстяване, а планетата страда.


Срещата на високо равнище за хранителните системи се провежда на фона на нарастващата продоволствена несигурност по света, като агенциите на ООН предупреждават, че броят на хората, страдащи от хроничен глад, се увеличава.

"В свят на изобилие е възмутително, че хората продължават да страдат и да умират от глад", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на срещата, цитиран от АФП.

"Световните хранителни системи са сринати и милиарди хора плащат цената за това."

Повече от 780 милиона души по света гладуват, въпреки че почти една трета от храната в света се разхищава или губи, каза той.

И докато 462 милиона души са с поднормено тегло, 2 милиарда са с наднормено тегло или затлъстяване, добави той.

Срещата на върха събира представители на трите продоволствени агенции на ООН със седалище в Рим - Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), Международния фонд за селскостопанско развитие (МФСР) и Световната продоволствена програма (СПП), заедно с държавни глави, представители на правителствата и делегати.

Радикална трансформация

Продоволствените системи, които включват всички дейности, свързани с производството, преработката, транспортирането и консумацията на храни, и превръщането им в по-устойчиви, ефективни и справедливи, са сложна задача.

Хранителните системи, включващи множество сектори и участници, се влияят от различни тенденции като урбанизация, изменение на климата, технологии и правителствена политика.

По данни на Световната продоволствена програма (СПП) метеорологичните сътресения, пандемията от ковид и конфликтите, включително войната в Украйна, от 2019 г. насам са допринесли за увеличаването със 122 милиона на броя на хората, изправени пред глад.

Миналата година с глад се сблъскаха между 691 и 783 млн. души, като средният диапазон е 735 млн. души, изчисли СПП в доклад по-рано този месец.

ФАО заяви, че за изхранването на увеличаващото се население на света е необходима не по-малко от "радикална трансформация в начина на производство, преработка, търговия и консумация на храни".

Гутериш призова за поне 500 милиарда долара годишно, за да се помогне на нуждаещите се страни да увеличат дългосрочното финансиране и да инвестират в по-ефективни хранителни системи.

Според МФСР, бездействието възлиза на 12 трилиона долара годишно под формата на социални и икономически разходи.

Генералният секретар на ООН сравни необходимите средства с "10 трилиона долара приходи, генерирани от световната хранителна индустрия, или 700 милиарда долара, изплатени под формата на селскостопански субсидии от богатите държави".

Неустойчивите практики в производството, опаковането и потреблението на храни също така подхранват изменението на климата, генерирайки една трета от всички емисии на парникови газове, използвайки 70 % от сладководните ресурси в света и предизвиквайки загуба на биоразнообразие в епични мащаби", заяви Гутериш. /БГНЕС