„Опасна" мечка е убита в италианските Алпи

Мечка, смятана за "опасна" за туристите, е била застреляна в северните италиански Алпи, за голямо съжаление на организациите, които защитават планината, съобщиха властите на провинция Трентино, предаде АФП.


Две и половина годишното животно, идентифицирано като "М90", е било убито от служители на горското стопанство на Трентино, се казва в изявление на автономната провинция в южните Алпи.

"М90" е бил считан за "опасен" поради "прекомерната му самоувереност и честото му посещаване на градски и крайградски райони", допълни същият източник.

На 28 януари той е следвал туристи на разстояние 500 метра и Висшият институт за опазване и изследване на околната среда (ISPRA) веднага е дал нареждане да бъде "премахнат".

След това президентът на провинцията Маурицио Фугати е подписал разрешението за изсичането.

Избраният представител тръгва на война срещу мечката, след като на 7 април 2023 г. животното убива бегач на туристическа пътека в същия район, което се случва за първи път в страната.

Планът за повторно въвеждане на мечката ("Life Ursus") в провинцията, осъществен между 1996 и 2004 г., е предвиждал само 50 плантигради, но сега те са повече.

В цяла Италия има между 120 и 200 мечки, главно в Трентино и Абруцо (Централна Италия), "твърде много, за да се осигури съжителство" с хората, според Маурицио Фугати. "Ето защо е препоръчително този брой да бъде намален възможно най-бързо до първоначално планирания", заяви той след смъртта на бегача.

След смъртта на "М90" Международната организация за защита на животните (OIPA) изрази съжаление за "сляпата, мразеща животните политика, която не защитава биоразнообразието". /БГНЕС