Опасни жеги с температури над 42 градуса, как да се предпазим?

Рекордни жеги от 42 градуса се очакват в утрешния ден, предаде репортер на БГНЕС.

През утрешния ден почти в цялата страна температурите ще надхвърлят 35 градуса. Най-високият червен код за опасно горещо време е обявен за Великотърновска, Русенска и Плевенска област.

В трите области се очаква температурите да достигнат 42 градуса, а в цели 18 области в останалата част от страната е обявен оранжев код заради горещото време като температурите ще са около 39-41 градуса. При тези високи температури е важно да се сетим за всички онези съвети, които сме чували през всяко едно лято и да се опитаме да се придържаме към всеки един от тях.

При тези високи температури е важно да се сетим за всички онези съвети, които сме чували през всяко едно лято и да се опитаме да се придържаме към всеки един от тях.

Най-важните неща, които трябва да правим при толкова високи температури, са да не се излагаме продължително на слънце, да пием повече течности, но и най-важното да поставим здравето си на първо място.

Един от най-често даваните съвети, най-вече от нашите родители, е да избягваме да излизаме в следобедните часове. Това разбира се не е случайно, защото точно тогава слънцето е най-силно и при продължително излагане може да почувстваме дискомфорт. Ако разбира се ни се наложи да сме навън именно по това време, е препоръчително да избираме маршрути с повече сянка.

За да се предпазим от жегите обаче е важно да заложим и на дрескод, който да бъде в светлата гама. Както знаем тъмните цветове привличат слънцето, а ние не искаме това при температури надхвърлящи 38-40 градуса. Носенето на шапка с широка козирка също помага за боренето на жегите.

Бутилката с вода в ръката е задължителна, докато сме навън, но и хидратацията преди излизането в жегата не трябва да се подценява. Препоръчително е да се консумират около 2-3 литра течности, когато термометрите показват над 35 градуса, затова бъдете сигурни, че сте се запасили с достатъчно течности.

Важно е обаче да напомним, че приемът на алкохолни напитки в горещото време стресира организма, но и освен това може да бъде опасен - да доведе до прилошаване и в някой случаи до загуба на съзнание. Точно поради тази причина в горещите летни дни е важно да консумираме алкохолните напитки с мярка, но и освен това да внимаваме каква храна консумираме. Препоръчително е да се консумират по-леки храни като плодове и салати, а не тежка и мазна храна.

Важен съвет за всички, които използват климатик за охлаждане в горещините, е да не намалят температурата твърде много, като например на 18 градуса, защото при излизане от затвореното помещение на температури над 35 градуса, резултатът няма да бъде в полза на вашето здраве. /БГНЕС