Опасните COVID щамове разшириха географията си

Силно заразните щамове на коронавируса „алфа“, „бета“, „гама“ и „делта“ разшириха географията си през последната седмица. Броят на страните и териториите, в които циркулира делта вариантът на коронавирус, се е увеличил за седмица от 142 на 148, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО).

Тъй като усилията за идентифициране на нови варианти на вируса SARS-CoV-2 се засилват на национално и наднационално ниво, включително разширяването на възможностите за секвениране на генома, броят на страните и териториите, докладващи за наличието на предизвикващите безпокойство варианти, продължава да расте, отчита седмичният епидемиологичен бюлетин на СЗО.

Алфа, бета, гама и делта са категоризирани от експертите като „варианти, предизвикващи безпокойство“. Откритият за първи път през септември 2020 г. във Великобритания щам „алфа“ вече присъства в 190 страни и територии, в сравнение с предходната седмица, според бюлетина на СЗО. Вариантът "бета", който беше идентифициран в Южна Африка през август миналата година, се разпространява в 138 държави ( с две повече от преди седмица). Щамът „гама“, открит през септември в Бразилия, сега е идентифициран в 82 страни (с една повече от предходните седем дни). От своя страна „делта“ вариантът, известен на специалистите от октомври 2020 г. след откриването му в Индия, разшири географията си за седмица от 142 на 148 държави и територии.

Според бюлетина на СЗО, от 9 до 15 август заболеваемостта в света се е увеличила с 4% в сравнение с предходната седмица: открити са над 4,4 милиона нови случая на коронавирусна инфекция. В същото време броят на леталните случаи практически не се е увеличил в сравнение с предходната седмица; общо, от 9 до 15 август са регистрирани над 66 хиляди.

По данни на СЗО към 17 август от началото на пандемията в света са регистрирани 207 784 507 случая на коронавирусна инфекция, а 4 370 424 души са починали. /БГНЕС