Опелка надви Циципас за първи Мастърс финал

Американецът Райли Опелка достигна до първия си финал в турнирите от сериите Мастърс, след като победи световния номер 3 Стефанос Циципас с 6-7(2), 7-6(4), 6-4 в полуфинален двубой в Торонто. Опелка заби 16 аса и добави още 30 печеливши удара, за да запише първия си успех над тенисист от топ на световната ранглиста.

Райли Опелка

В първия сет двамата тенисисти бяха солидни на сервис и се стигна до тайбрек, в който Циципас бе по-агресивен на ретур, за да се наложи със 7-2. Втората част се разви по подобен начин, но този път американецът бе по-солиден в тайбрека, за да изравни резултата. В решаващия трети сет 23-годишният Опелка успя да реализира първия и единствен пробив в двубоя, за да стигне до крайния успех след два часа и 34 минути игра.

"Изиграх страхотен мач. Този корт пасва на играта ми, не е случайно, че Джон Иснър също стигна полуфиналите. Стефанос определено е подобрил играта си на ретур. От 5-5 в първия сет много топки започнаха да се връщат в корта. Той мисли на корта, има високо IQ, точно това го разделя от останалите тенисисти", коментира Опелка след успеха.

Във финала американецът ще се изправи срещу номер 2 в света Данийл Медведев, който разби Джон Иснър с 6-2, 6-2 за по-малко от час игра. Иснър бе допуснал едва три пробива в предишните си четири мача в Торонто през седмицата, но Медведев успя да вземе подаването му четири пъти, за да стигне до бърз успех.

Руснакът е спечели три от четирите си двубоя с Опелка до момента. "Гледах всички негови мачове, той играе страхотен тенис през цялата седмица. Той се представи невероятно срещу Стефанос, за да обърне мача", заяви Медведев, който вече има две титли през този сезон - от Марсилия и Марбея. /БГНЕС