Open Democracy: Опасната крайнодясна игра на Русия в Европа

Че Русия служи като надеждна машина за пари за европейските крайнодесни политически сили, отдавна е публична тайна.

През 2014 г. например френските медии съобщиха, че крайнодясната партия "Национален фронт" е финансирала предизборната си кампания със заеми на стойност 11 млн. евро от руски банки. Партията, която оттогава се преименува на Национален съюз на кандидата за президент Марин Льо Пен, е известна с това, че трудно набира средства, а френските банки отказват да ѝ отпускат заеми заради расисткото и антисемитското ѝ минало.

Две години по-късно журналисти в Италия твърдяха, че крайнодясната партия "Лига" на тогавашния министър на вътрешните работи Матео Салвини е сключила петролна сделка с Русия, според която печалбите ще бъдат пренасочени към "Лига" за финансиране на кампанията ѝ за изборите за Европейски парламент през 2019 г. По-късно Buzzfeed съобщи, че се е сдобил с аудиозапис на среща, на която е била договорена сделката и на която е присъствал близък съветник на Салвини, въпреки че няма доказателства, че сделката някога е била изпълнена, а Салвини отхвърли твърденията като "фантазии". Случаят се разследва от прокуратурата в Милано.

На други места ентусиазмът по отношение на руските пари беше толкова голям, че доведе до падане на управляващата коалиция в Австрия. В операция от 2019 г., станала известна като "аферата Ибиса", Хайнц-Кристиан Щрахе, тогавашен заместник-канцлер на Австрия и лидер на крайнодясната Партия на свободата, е заснет да се опитва да приеме подкуп от фалшив руски олигарх по време на почивка в Ибиса.

Но какво получава Русия в замяна на тази финансова щедрост?

Политическа подкрепа в ключови моменти.

През 2017 г. френските крайнодесни евродепутати подкрепиха анексирането на Крим, а през следващата година Салвини заяви, че италианското правителство ще наложи вето на санкциите на ЕС срещу Русия. Само миналия месец списание NewsLines подробно описа широките връзки между европейската крайна десница и Москва, като се твърди, че агенти на Кремъл изготвят проруски становища и изменения за своите крайнодесни съюзници, които да предложат в Европейския парламент.

Но не става въпрос само за пари.

Европейските консерватори - не само политическите партии, но и организациите, които се противопоставят на правата на жените и ЛГБТК общностите - споделят идеологическо съответствие с ултраконсервативното мислене, разпространено в Кремъл.

Вземете например базираната в Мадрид онлайн платформа за консервативни активисти CitizenGO. Платформата, която е известна с "координирането на мащабни електронни петиции, включително срещу правата на транссексуалните и абортите", наскоро беше принудена да отрече, че някога е получавала финансиране от руски олигарси. Въпреки това миналата година Мрежата за нетолерантност на Уикилийкс публикува набор от данни, който включва писмо за набиране на средства от 2013 г., за което се твърди, че е изпратено от CitizenGO до пропутинския олигарх Константин Малофеев - който има тесни връзки с члена на борда на CitizenGO Алексей Комов - и очевидно последващо споразумение за финансиране между двете страни.

Финансирането от Русия - награда за идеологическа съгласуваност и стимул за прокарване на руските интереси

На друго място, Грегор Пупинк от Европейския център за право и справедливост (ECLJ) е сред делегацията на La Manif Pour Tous - френска организация, която се противопоставя на правата на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца - за участие в пътуване до Москва през 2014 г. Съобщава се, че пътуването е включвало посещения на двете камари на руския парламент, както и на различни министерства, като представителят на Московската патриаршия в ЕС заяви, че общата цел на делегацията е била "да намери партньори за сътрудничество в Русия в защита на традиционните ценности". ECLJ е европейското звено на Американския център за право и справедливост (ACLJ), оглавяван от адвоката за импийчмънта на Доналд Тръмп. От 2007 г. насам ACLJ е превел повече от 3,3 млн. долара на руска евангелистка група - Славянски център за право и справедливост, чийто ръководител участва в Съвета по правата на човека на Путин.

Атака срещу либералната демокрация

В доклада си "Върхът на айсберга", публикуван миналата година, Форумът на Европейския парламент за сексуални и репродуктивни права подробно описва многобройни случаи на руски финансови сделки с крайно десни партии и антиджендър организации на гражданското общество в Европа. В него се посочва, че руските участници са предоставили 188 млн. долара финансиране на европейски антиджендър организации между 2009 и 2018 г., което далеч надхвърля разходите на американската християнска десница в Европа за същия период. Финансирането от Русия не е като другите източници на финансиране - то е награда за идеологическа принадлежност към Москва и стимул за прокарване на руските интереси на Запад. Тези интереси включват подкопаване на международната система за човешки права, която се защитава от институции като Организацията на обединените нации, Световната здравна организация (СЗО), Съвета на Европа и Европейския съюз.

Ето защо не е изненадващо, че същите съюзници на Путин в Европа, които се противопоставят на "джендър идеологията" - крайнодесни политици и антиджендър активисти - се опитват систематично да подкопават стълбовете на либералната демокрация и системата за човешки права.

CitizenGO призова за раздържавяване на СЗО, ЕСПЧ заяви, че Европейският съд по правата на човека е инструмент на Сорос, а Ordo Iuris се опита да съди член на Европейския парламент, който описа участниците в полския марш за независимост като "фашисти, неонацисти и превъзходство на бялата раса".

Изявленията от Москва сочат, че войната на Русия с Украйна поне отчасти е война за права. В началото на март патриархът на Руската православна църква Кирил, близък съюзник на Путин, заяви, че инвазията е била необходима заради приемането на западните либерални ценности от страна на Украйна, включително чрез провеждането на гей паради. Този наратив се вписва в добре установената руска подкрепа за западни ултраконсервативни мрежи, насочени срещу правата на човека, като Световния конгрес на семействата (WCF). WCF обединява християнската десница на САЩ, крайната десница на Европа и антиджендър участниците, както и финансиращите ги олигарси и Руската православна църква, в битка за консервативни, просемейни ценности, основана на отмяната на десетилетията напредък в областта на правата и равенството.

Не бива да забравяме, че в цяла Западна Европа Путин има платени и идеологически съюзници, които работят за подкопаване на основите на либералната демокрация и човешките права отвътре. Работата на тези европейски крайнодесни политици и антиджендърски настроени представители на гражданското общество в подкрепа на руските цели - независимо дали те осъзнават, че го правят - е причината, поради която трябва да се притесняваме от финансовото влияние на Москва. След като войната в Украйна приключи, тези „полезни идиоти“ на Русия все още ще бъдат сред нас. /БГНЕС


Нийл Датта, "Open Democracy"