Опит за покушение на главния прокурор, бомбата е била с 3 кг тротилов еквивалент

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Огненият стълб е бил 4-5 метра. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, предаде репортер на БГНЕС.


Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата.


Бомбата е била поставена с намерение да убие, не е била за сплашване. Изключително силен взрив с осколки, подчерта Сарафов.


"В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана.


Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Към момента наказателното производство, което е образувано е по глава 1 по НПК за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.


"Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", посочи той.


"Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът спрямо свидетелските показания на служителите на НСО е преместил автомобилът вляво", подчерта Сарафов.


"Не бих могъл да кажа всичко по отношение на маршрутите, още повече маршрутите използвани от НСО са в голяма степен секретни, но това ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е директорът на Националната следствена служба.


"С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого", предупреди Сарафов.

Атентатът е достатъчно сериозен, уточни още той.

Атанас Илков, директор на ГДНП, заяви, че в 11.50 е постъпил сигналът, че при автомобил на главния прокурор е било взривено устройство. Насочихме полицейски екипи и линейки минути след сигнала, така че колегите реагираха много бързо, на 5-ата, 10-ата минута отцепиха района. Линейките бяха на място да окажат помощ ако е имало пострадали, за радост нямаше пострадали лица. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев, добави Илков. Обемът от служители, които са включени в цялостните действия е много голям. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента, добави още Илков.

Води се разследване, което се извършва от НСлС, работи се широкомащабно, уточни Сарафов. Делото се наблюдава от прокурори от СГП. Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността, заяви още Сарафов. Подобно нещо излъчва сигнал към европартньорите ни, че България не може да защити своите институции. Главният прокурор в момента е на безопасно място, каза Сарафов. Огледът на мястото явно ще приключи чак в късната част на денонощието, пътят остава затворен, допълни още той. /БГНЕС