Опозиция: Вучич стои зад износа на сръбско оръжие за Саудитска Арабия

Бившият началник на Генералния щаб на Сърбия и заместник-председател на Народната партия Здравко Понош заяви, че зад износа на оръжие от Сърбия за Саудитска Арабия стои президентът Александър Вучич.

Йемен е държава, поставена под ембарго за износ на оръжие и не трябва да се прави онова, което върши сръбското правителство, заяви Понош. Няма никакво значение дали си мислят, че го правят в името на добрите си взаимоотношения с представители на някоя велика сила, смята той.

В компанията, чрез която оръжието е стигнало от Сърбия до Йемен, водеща роля има Бранко Стефанович – баща на министъра на вътрешните работи.

Според Понош, Бранко Стефанович е бил неуспешен кръчмарски музикант, а неговият син – неуспешен студент в два факултета. „Те не могат за една нощ да станат толкова умни и да се превърнат в успешни търговци на оръжие. Затова съм убеден, че зад тази операция стои Вучич”, категоричен е политикът.

Бившият началник на сръбския Генерален щаб посочва, че от 2016 г. до 2018 г. за Саудитска Арабия е изнесено оръжие на стойност 220 милиона долара. Една от най-големите компании в тази област е ГИМ – собственост на Горан Тодорович, който е търговски партньор в сделките с оръжие с Бранко Стефанович.

След изявлението на Понош последва реакция на Министерството на търговията.

От там съобщават, че не е издадено нито едно разрешение за износ на оръжие, военно оборудване или оборудване с възможна двойна употреба за Йемен или за която и да е друга държава, за която има санкции от страна на международната общност. /МИА