Опозицията поиска редовен парламентарен контрол за времето на извънредното положение

Парламентарната група на „БСП за България” поиска връщане на устния парламентарен контрол за времето на извънредно положение, предаде репортер на БГНЕС.

Заради епидемията парламентът премина в авариен режим на работата, в който разглежда единствено свързани с извънредното положение законопроекти, а парламентарният контрол се осъществява в писмена форма.

Опозицията обаче настоява всеки петък министри все пак да идват в пленарната зала, за да отговорят на депутатски въпроси и да информират обществеността за работата на ръководените от тях ведомства. Според БСП не би трябвало министър-председателят и министрите му да дават информация за случващото се в държавата единствено на извънредни брифинги, а да не идват в парламента.

Според опозицията контролът може да бъде организиран изцяло в унисон с противоепидемичните мерки – в залата ще присъстват единствено питащият депутат и съответният отговарящ министър.

Депутатът от левицата Драгомир Стойнев обясни, че БСП е отправила близо 100 писмени въпроса, свързани с извънредното положение, на които не е даден отговор. Според колегата му Филип Попов пък въпросите към членове на кабинета дори не се публикуват на сайта на законодателния орган, за да могат желаещите да се запознаят с тях.

„До петък ще си получите всички отговори. Не въвеждайте в заблуждения залата и българските избиратели. Няма съществена разлика между устния и писмения парламентарен контрол”, отговори от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева. /БГНЕС