Опозицията в Турция иска анулиране на всички изборни резултати

Основната турска опозиционна сила Народно-републиканската партия /НРП/ поиска от Върховната избирателна комисия да анулира всички резултати от изборите в 39 области, както и от последните президентски и парламентарни избори.

Опозиционната партия внесе това искане, след като бе отменена нейната победа на изборите за кмет на Истанбул и бе насрочено ново гласуване.

Върховната избирателна комисия тази седмица реши в полза на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган на 23 юни да насрочи нови избори в Истанбул. В гласуването, което се проведе на 31 март, с минимално мнозинство победи опозиционният кандидат Екрем Имамоглу.

Комисията основава решението си на факта, че някои от наблюдаващите изборите за кметове не са държавни служители, както се изисква от закона.

В отговор на това решение НРП внесе искане за отмяна на изборите в Истанбул, както и на резултатите от миналогодишните общи избори, посочвайки като аргумент, че и на тези избори наблюдение са извършвали хора, които не са били държавни служители. /БГНЕС