Опозицията в Южна Корея е на път да спечели парламентарните избори

Южнокорейската опозиция е на път да триумфира на парламентарните избори. Екзитполовете сочат, че опозиционните партии печелят повече депутатски места, което е сериозен удар по президента Юн Сук Йол.
Демократическата партия (ДП) на Лий Дже Мюн - преживял нападение с нож през януари и безброй скандали - и нейните съюзници се очаква да спечелят между 184 и 197 места, в сравнение с 156 места в предишния парламент.

Очаква се Партията на народната власт (ПНВ) на Юн и сателитната ѝ партия да си осигурят от 85 до 99 места, което е спад от 114, сочат екзитполовете, проведени от три големи телевизионни компании.
Възможно е всички опозиционни партии заедно да са си осигурили супермнозинство от 200 гласа в 300-местния парламент, което теоретично би им позволило да се опитат да свалят Юн от длъжност.
В това число влиза и новата партия "Възстановяване на Корея", ръководена от бившия министър на правосъдието Чо Кук, който е обвинен в корупция. Тя очаква да спечели 12-14 места.
"Народът победи, волята да съдим Юн Сук Йол е много ясна", заяви Чо след гласуването, съобщават местните медии.
Юн победи Ли на най-оспорваните досега президентски избори в Южна Корея през 2022 г. и зае твърда позиция спрямо Северна Корея, като същевременно подобри връзките си с Вашингтон и бившия колониален окупатор Япония.
Но Ли, докато отблъскваше множество проверки за подкупи, за които твърди, че са политически мотивирани, си осигури реванш с изборния резултат след разтърсваща и поляризираща кампания.
"Ще наблюдавам избора на народа със смирено сърце", заяви Ли след вота.
От самото начало на президентството си Юн е непопулярен, като рейтингът му достига ниските 30%, а липсата на контрол върху Националното събрание спъва социално-консервативната му законодателна програма.
Това включва планираните реформи в здравеопазването, които са подкрепяни от избирателите, но предизвикаха осакатяваща стачка на лекарите, и обещанието да премахне министерството на равенството между половете.
Лидерът на ПНВ Хан Донгхун заяви, че "екзитполовете са разочароващи... Ще наблюдаваме преброяването на гласовете", предаде агенция Йонхап.
Демографски фактор
На страната на Юн бяха демографските промени, тъй като в страната с най-ниска раждаемост в света гласоподавателите на възраст 60 и повече години вече са повече от тези на 20 и 30 години.
"Избирателите над 60 години представляват огромна и твърдо консервативна база за Юн", каза пред АФП Шарън Юн, професор по кореистика в университета "Нотр Дам".
По-младите корейци са отблъснати от политиката от политическа класа, доминирана от по-възрастни мъже, които пренебрегват проблемите им.
По-младото поколение изпитва и икономически трудности, свързани с жестоката конкуренция в образованието, по-малкото възможности за работа и високите цени на жилищата.
"Определено интересът към тези избори сред хората около мен е по-малък, отколкото миналия път. Мисля, че е така, защото се чувстват доста разочаровани", обясни 24-годишният собственик на бизнес Ким Йонг-хо пред избирателна секция в сеулския квартал Гванджин.
Тонът по време на кампанията също отблъсква много избиратели, тъй като в нея липсват дебати по същество, а вместо това се чуват язвителни призиви за "вкарване в затвора" на Лий или за "наказване" на Юн.
"Наистина се срамувам от политиката и правителството на нашата страна", казва пред АФП 47-годишната Ким До-кюн, активистка за защита на жените мигранти и техните деца.
Това е съпроводено с реч на омразата и дезинформация в интернет, които експертите се притесняват, че могат да доведат до още нападения като това срещу Лий през януари и още едно седмици по-късно.
ДП подкрепя по-скромен ястребски подход към Пхенян, а Лий е правил редица прокитайски изказвания. В едно подправено видео той се покланя пред статуя на Мао Дзедун.
Лий също така се възползва от гафа на Юн от миналия месец относно "разумната" цена на зеления лук - основен продукт в корейската кухня, чиято цена се е покачила.
Скромният зеленчук се превърна в популярен реквизит на митингите на ДП, а избирателната комисия дори забрани на гласоподавателите да го носят в избирателните секции.
40-годишният пастор Джеремия Шим заяви, че хората от неговото паство все по-трудно се справят с живота заради нарастващите цени на храните.
"Подкрепям Лий. Неговата история и житейски път са много впечатляващи. Много хора смятат, че той може да промени бъдещето ни", посочи Шим на митинг на ДП.
Първите официални резултати се очакват по-късно днес. /БГНЕС