Оправдаха Евгени Крусев по делото за ремонта на "Графа"

Специализираният съд оправда бившия заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев. Той е подсъдим за престъпление по служба заради ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”, предаде репортер на БГНЕС.

5 години затвор поиска прокуратурата за Крусев.

„Радвам се, че бе взето едно справедливо решение“, бяха първите думи на Крусев пред журналисти, след като чу от спецсъда, че е невинен. Според него в хода на делото се установили факти, които доказали, че проблеми има, но те са при проектантите, а не в ръководството на този проект от страна на Столична община. „Радвам се, че съдебният състав взе под внимание всички факти и доказателства, които бяха представени и съответно съм щастлив от тази присъда, но разбира се тя не е окончателна“, посочи той. Крусев подчерта, че радостното е, че истината излезе наяве и че реално погледнато всички факти и доказателства били взети под внимание.

„Оправдаването на г-н Крусев беше абсолютно неизбежно“, категоричен бе адвокатът му Менко Менков. „Не са настъпили никакви вреди, така както се твърдеше в обвинителния акт. Напротив, по делото се доказа, че Столична община, подменяйки подложката, освен че е подложена такава с по-добри характеристики, е платила 90 000 лв. близо по-малко отколкото е в първоначално заложения проект“, каза адвокатът.

Оправдателната присъда може да бъде протестирана пред Апелативния специализиран съд.

БГНЕС припомня, че делото срещу Евгени Крусев започна на 30 септември 2019 г. Крусев завеждаше ресор „Транспорт и транспортни комуникации” в общината. Той бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка, с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС. Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности. Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето. Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв. с ДДС. /БГНЕС