Оправдаха Лула да Силва по обвинение в корупция

Бразилското правосъдие оправда Луис Инасио Лула да Силва по един от случаите на корупция, по които бившият президент и лидер на Работническата партия (ПТ) е обвинен от прокуратурата, съобщават съдебни източници. Освен това, бяха оправдани още шест души, включително бившият министър Жилберто Карвальо, който беше осъден като благоприятстващ автомобилния сектор срещу подкупи, съобщава „Дойче Веле“.

Според съдия Федерико Ботелио де Барос Виана от Десетия наказателен съд на Федералния съд в Бразилия, разследването не е показало „убедително“, че Лула и Карвальо, който е бил негов министър, „са участвали в предполагаемо престъпния контекст“.

"Няма адекватни доказателства и дори минимално способни да докажат съществуването на незаконна корекция между обвиняемите с цел прехвърляне на суми в полза на Лула и Жилберто Карвальо", заключи Виана. Прокуратурата поддържаше тезата, че Лула е издал указ срещу подкуп в полза на компаниите в автомобилния сектор чрез удължаване на данъчните облекчения за пет години.

Процесът е част от операция „Zelotes“, която от 2015 г. изучава предполагаеми нередности в CARF, Министерството на финансите, отговарящо за наказването на данъчни измамници и което засегна няколко важни банкери и политици. Обвинението срещу Лула беше представено през 2017 г. от Федералното публично министерство.

Лула, който прекара 580 дни в затвора за корупция, беше помилван тази година с решение на Върховния съд, с което бяха отменени други наказания за корупция и по този начин успя да си върне политическите права. Върховният съд отмени четири производства срещу бившия президент в съдилищата в Куритиба поради конфликт на юрисдикция и реши, че делата трябва да бъдат възобновени в други съдилища, като по този начин отмени присъдите от почти 26 години затвор, които тежат срещу него.

Лула е обвинен и в друг аспект на операция „Zelotes“, която разследва дали е имало нередности при закупуването на шведски бойни самолети по време на правителството на президента Дилма Русеф. В този случай бившият президент и синът му Луис Клаудио Лула да Силва са обвинени, че са част от схема за разпространение на влияние, за да направят възможно придобиването на шведските самолети и да удължат данъчните облекчения по искане на компаниите. /БГНЕС