Опустошена Венеция чака ново наводнение

Опустошена Венеция се готви в неделя за безпрецедентно трето голямо наводнение за по-малко от седмица, след като морската вода вече опустоши историческия град, където властите обявиха извънредно положение.

Прогнозата за града "висока вода" от 160 сантиметра за малко след обяд, е с малко по-ниска от 187 сантиметра във вторник - най-високото ниво от половин век - но все пак опасна.

Обновената заплаха от изключително интензивни приливи и отливи дойде след кратка почивка в събота, когато посетители отново бяха видени да се разхожда през отново отворения площад "Свети Марко".

Най-посещаваният туристически обект беше затворен в петък за няколко часа, тъй като силните бури и ветровете заляха региона, оставяйки го потопен под морските вълни.

Църкви, магазини и домове също са залети в града, обект на ЮНЕСКО от световното наследство.

Сред множеството, събрано около богато украсената базилика с ярки пособия за запазване на обувките сухи или с пластмасови ботуши в събота, бяха членове на италианския футболен отбор, които в събота отидоха до Венеция, за да покажат солидарност с поразения град.

"От името на целия отбор заставаме до град Венеция", каза вратарят на Италия Джанлуиджи Донарума.

Делегацията на италианската футболна федерация посети пострадали от наводнението обекти, разговаряйки с венецианци, доброволци и полиция.

"Венеция ще преодолее и това. Подобно на спортист, който получи сериозна контузия и след това отново се изправи", заяви шефът на делегацията Джанлука Виали.

Кризата накара правителството да отпусне 20 милиона евро за справяне с опустошенията.

Министърът на културата Дарио Франческини предупреди, че задачата да се ремонтира града, където повече от 50 църкви са претърпели щети, ще бъде огромна.

А кметът Луиджи Бруняро заяви, че наводненията са "унищожили Венеция", след като в петък гладът беше поразен от второто голямо наводнение./БГНЕС