Оръжейното лоби в САЩ претърпя поражение в съда

Мощното оръжейно лоби в САЩ в лицето на Националната оръжейна асоциация претърпя съдебно поражение в борбата срещу принудителното закриване на тази организация, съобщи „Дойче веле”.

Съдът в щата Тексас отхвърли искането на NRA за правна защита на кредиторите. Аргументът е, че, стартирайки процедура по обявяване на банкрут, организацията се опитва да избегне съдебен процес в Ню Йорк за принудителното ѝ закриване.

NRA изрази разочарование от „някои аспекти” на съдебното решение.

Искът за разпускането на NRA е подаден през август 2020 г. от генералния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, която обвини организацията в системни измами и злоупотреби. В иска си Джеймс обвинява също ръководството на NRA в разхищаване на средства на организацията за скъпи пътувания и непотизъм при разпределяне на договори.

Коментирайки решението на съда в Тексас, генералният прокурор написа в микроблога си в Туитър: „NRA не може да решава къде ще отговаря за своите действия и дали изобщо ще отговаря за тях и нашето дело ще бъде разгледано в нюйоркския съд. Никой не е над закона.”

През януари Националната оръжейна асоциация обяви банкрут в рамките на своето „преструктуриране” и прехвърли централния си офис в Тексас. Организацията обясни това свое решение с желанието си да напусне „отровното и корумпирано” политическо обкръжение в Ню Йорк.

Националната оръжейна асоциация е със статут на организация с нестопанска цел в САЩ и поради тази причина трябва да спазва специални правила при изразходване на даренията, благотворителната дейност и счетоводството. Това е ултраконсервативна организация с голямо политическо влияние и привърженици в редиците на републиканците начело с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Тръмп определи повдигнатите срещу NRA обвинения като „ужасни” и посъветва асоциацията да премести регистрацията си в Тексас.

Настоящият президент Джо Байдън, въпреки съпротивата на NRA, се опитва да затегне американското законодателство относно оръжията. За това настояват отдавна обществени инициативи и правозащитни организации заради многобройните случаи на въоръжени нападения срещу училища, заведения, фирми и др. /БГНЕС