Оранжев и жълт код за валежи в Източна България

Във вторник на много места ще продължи да вали, в Източна България количествата ще са значителни, в югоизточните райони ще прегърми, предаде репортер на БГНЕС.

Оранжев код е обявен за проливни валежи в 4 области на Югоизточна България. Това са Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. Тамсе очаква сумарно количеството за 24 часа да бъде между 40 и 60 мм, на отделни места и повече. В 12 област пък е обявен жълт код, отново за значителни валежи от дъжд. Това са областите Смолянска, Старозагорска, Сливенска, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Добричка, Силистренска, Разградска и Русенска. В тези области се очаква количеството валежи да достигне между 20 и 40 мм. След обяд от запад валежите ще намалеят и ще спрат, вечерта на отделни места облачността ще се разкъса.

Ще духа слаб до умерен север-северозападен, в източните райони североизточен вятър. Минималните температури ще са между 6 и 11 градуса, а максималните между 8 и 13, малко по-високи по Черноморието. За София максималната температура ще бъде 8 градуса, по Черноморието 15-16, в северните райони 10-12, в Южна България 12-13 градуса. В сряда се очаква валежите да спрат, ще има разкъсана облачност, а температурите ще бъдат около 12-15 градуса.

От четвъртък се очакват нови валежи. /БГНЕС