Орбан: Европа трябва да промени стратегията за справяне с руско-украинската криза

Европейският съюз трябва да "промени стратегията си" за справяне с руско-украинската война и да се съсредоточи върху мирните преговори и изготвянето на мирни предложения, а не върху победата, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан. "Няма да има мир без промяна на стратегията. Не можем да решим нито един проблем без мир", заяви Орбан, говорейки на пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена, съобщи „А Нюз“. „Необходимо е да бъде договорена нова европейска система за сигурност, а мирът може да бъде постигнат чрез преговори между Русия и Съединените щати“.

Орбан заяви, че Украйна се бори срещу Русия с подкрепата на НАТО и че войната не може да бъде спечелена с този метод. Той добави, че ако не се предприемат стъпки за постигане на мир, ЕС може да бъде изправен пред икономическа война.

"Ако настъпи икономически спад, това ще увеличи равнището на безработица, което ще ни изправи пред сериозни проблеми по отношение на икономическата и политическата стабилност", предупреди той.

Според него не е възможно да се дестабилизира Москва със санкции.

Мнението, че ЕС ще поддържа политическа стабилност, без да изпитва икономически проблеми въпреки санкциите, не е подходяща стратегия, отбеляза Орбан.

Твърдейки, че арабските страни, Индия и Китай не са на страната на ЕС по отношение на неговата стратегия, той каза: "Като Унгария ние казваме, че тази стратегия трябва да бъде променена".

Унгария очаква да сключи споразумение през лятото за закупуване на допълнителни 700 милиона кубични метра руски газ, каза още унгарският министър-председател, говорейки по радио Kossuth.

"Все още преговаряме с руснаците за получаване на допълнителни 700 млн. куб. м газ", каза той, като отбеляза, че споразумение ще бъде постигнато това лято.

По-рано Орбан заяви, че Унгария не желае да подкрепи ембаргото на ЕС или ограниченията върху вноса на руски газ като част от пакета санкции на блока срещу Москва заради войната. Той обаче подчерта, че Унгария изпълнява всички решения на ЕС за санкции срещу Русия, като добави, че изявленията на Брюксел за икономии на природен газ или за това колко газ ще съхранява или използва дадена страна не срещат положителен отговор. Той заяви, че всяка страна трябва да взема собствени решения относно енергийните си нужди.

От своя страна Нехамер заяви, че Унгария е важен съюзник за Австрия, особено по отношение на сигурността. Той допълни, че освен различните текущи проблеми, въпросът за незаконната миграция е сериозен и те работят в тясно сътрудничество с Будапеща по този въпрос, но е необходима различна стратегия.

Като изтъкна значението на обединяването на усилията на Австрия, Унгария и Сърбия за решаване на проблема с незаконната миграция, Нехамер заяви, че трябва да се предприемат мерки срещу незаконните мигранти, концентрирани по границите на тези държави по миграционния маршрут.

Критикувайки неотдавнашните изказвания на Орбан относно миграцията, в които той се обяви против създаването на "народи от смесена раса" в Европа, Нехамер заяви: "Противопоставяме се и категорично осъждаме всяко изказване, което би нормализирало расизма или антисемитизма".

Орбан обаче защити коментарите си.

"Понякога се случва да говоря по начин, който може да бъде разбран погрешно... позицията, която представлявам, е културна, цивилизационна позиция", каза той.

Отбелязвайки, че страната му ще продължи да защитава границите си от нелегалната миграция, Орбан заяви, че 100 000 нелегални мигранти ще дойдат в Австрия, ако Унгария и Сърбия не защитят правилно границите си. /БГНЕС