Орбан гони победа на изборите догодина с по-високи заплати и по-малки данъци

Популисткият премиер на Унгария обеща повишение на минималната заплата днес и потвърди плановете си за големи данъчни облекчения на семействата през 2022 г., стартирайки кампанията си за изборите през следващата година, която се формира като конкурентна надпревара за първи път от десетилетие.

Премиерът Виктор Орбан, десен националист, отбеляза три последователни срива от 2010 г. насам, когато встъпи в длъжност, но сега опозиционните партии се обединиха за пръв път срещу неговата партия "Фидес" и я настигнаха в социологическите проучвания.

В сряда Орбан обяви голямо голямо данъчно облекчение върху доходите на физически лица на семейства с деца на стойност над 550 милиарда форинта (1,9 милиарда долара) в началото на следващата година, ако икономическият растеж достигне поне 5,5% тази година. По-рано той беше декларирал, че хората под 25 години няма да трябва да плащат данък върху доходите от следващата година, припомня Евронюз.

Орбан заяви, че правителството ще започне национална консултация относно рестартирането на икономиката след пандемията от коронавирус. Това е въпросник, изпратен до гражданите, платен от държавния бюджет, който в продължение на много години служи като популярен инструмент за кампанията на Орбан.

„Бих искал да потвърдя, че ще поемем задачата да повишим минималната заплата до 200 000 форинта (700 долара) на месец в една или повече стъпки“, каза Орбан на пресконференция.

Той каза още, че малкият бизнес ще трябва да бъде компенсиран с намаляване на данъците, за да може да финансира това увеличение на заплатите. В момента минималната заплата е 167 400 форинта.

Анкета, направена миналия месец от мозъчния тръст Republikon, показа надпревара между „Фидес“ и съвместната опозиционна партийна листа. „Фидес“ взема 32% от всички гласоподаватели, срещу 33% подкрепящи шестпартийната опозиционна платформа.

Орбан, който води кампания, основана на масовото разпространение на ваксини срещу COVID-19, като досега са ваксинирани около 55% от унгарците, залага на бързо икономическо възстановяване да помогне на кандидатурата му за преизбиране догодина. /БГНЕС