Орбан иска да превърне Будапеща в Дубай

Унгарското правителство ще подпише споразумение с Обединените арабски емирства за изграждането на амбициозен комплекс за недвижими имоти в столицата, предаде АФП.


Проектът има за цел да модернизира железопътната гара и околностите ѝ, които в момента са почти изоставени, на стойност 5 милиарда евро.

Властите възнамеряват да продадат земята, разположена недалеч от центъра на столицата, на частен субект, избран от емирствата, "без да обявяват търг".

В замяна на тази инвестиция, описана като "от голямо значение", Унгария се ангажира да извърши инфраструктурни дейности "на стойност най-малко 800 милиона евро".

По този начин министър-председателят Виктор Орбан продължава своята противоречива програма за мащабни строителни работи за промяна на облика на града, чийто исторически център е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В този бастион на местната опозиция неговите противници не гледат благосклонно на този нов проект.

"Не знаем какво точно ще построи инвеститорът", заяви пред пресата зеленият кмет Гергели Карачони, заедно с други местни избрани представители.

Като се застъпва за по-малко небостъргачи и повече зелени площи, той би искал да превърне този мегаполис с 2,6 млн. жители, който привлича летовници и туристи, в "по-приветливо и по-екологично място", обясни той.

Според анкета сред хиляда жители, проведена през декември от институтите "Медиана" и "Изследователски център 21", 61% от населението на столицата се противопоставя на инициативата.

Тези планове бяха разкрити за първи път през ноември от разследващия уебсайт Vsquare, който е специализиран в Централна Европа. Според съобщенията проектът, възложен на групата за недвижими имоти Emaar Properties, предвижда изграждането на 220-метров небостъргач, което надхвърля максималната разрешена височина от 90 метра.

През декември министърът на строителството Янош Лазар защити проекта, като го нарече "макси-Дубай" в отговор на съобщенията в пресата за "мини-Дубай".

Резултатът "няма да бъде посредствен", настоя той: това е проект от световна класа, който ще се издигне от земята. /БГНЕС