Орбан: Нашата цел е да укрепим унгарско-китайските отношения

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Пекин на 17 октомври, съобщи Орбан в социалната мрежа „X“.


"Свързаност вместо отделяне: това е унгарският модел. Нашата цел е да укрепим унгарско-китайските отношения", написа Орбан.

"Това е добре за Унгария и добре за европейската икономика", добави той.

Си е казал на Орбан, че той е "приятел" на Китай.

На 16 октомври унгарският премиер проведе разговори с китайския премиер Ли Цян преди форума "Пояс и път", който започва на 17 октомври.

Двудневният форум има за цел да подчертае успехите на инициативата "Един пояс, един път" - глобален инфраструктурен проект на Китай, който има за цел да свърже търговията и инвестициите по някогашните маршрути на Пътя на коприната.

Орбан е единственият лидер от ЕС, който ще присъства на срещата на върха. Въпреки че Унгария е член на ЕС и НАТО, Орбан поддържа връзки с Китай, както и с Русия.

На срещата присъства и руският диктатор Владимир Путин, който пристигна в Китай на 17 октомври и ще проведе разговори с китайския си колега на 18 октомври.

Това е второто пътуване на Путин в чужбина, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста му заради ролята му в незаконното депортиране на украински деца.

В същия ден, в който Путин се среща със Си, руският външен министър Сергей Лавров ще посети Северна Корея.

Посещението следва съобщенията от САЩ, че Пхенян вече е изпратил над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси в Москва./БГНЕС