Орбан отхвърли молбата на Зеленски заради националните интереси на Унгария

Унгарският министър-председател Виктор Орбан отхвърли днес призива на украинския президент Владимир Зеленски от срещата на върха на ЕС за оръжия и по-строги санкции срещу Русия, тъй като това би било "против интересите на Унгария".

Премиерът-националист "отхвърли исканията (на Зеленски) на Европейския съвет, защото те са в разрез с националните интереси на Унгария", заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

"Унгария иска да остане извън тази война, затова няма да допусне прехвърлянето на оръжия и въоръжения в Украйна", каза Ковач в изявление, цитирано от АФП.

Откакто руското нахлуване в Украйна започна миналия месец, Унгария, членка на ЕС и НАТО, макар и да пусна над половин милион украински бежанци, отказа да изпрати военна помощ на Киев или да я пусне да премине през нейната територия.

Значителното етническо унгарско малцинство в най-западния украински регион на Закарпатието ще бъде застрашено, ако Унгария изпрати оръжие на Киев, твърди Орбан.

Зависимостта на Унгария от руския газ и петрол означава, че тя не може да подкрепи забрана за внос според Орбан, който през последните години поддържа близки връзки с руския президент Владимир Путин.

"Това би означавало унгарските семейства да платят цената на войната", заяви по-рано Орбан.

"Слушай, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол?", каза Зеленски по време на обръщение към лидерите на ЕС във видеопослание в четвъртък, визирайки обсадения югоизточен пристанищен град на Украйна. "Веднъж завинаги трябва да решите с кого сте", каза той.

Призовавайки Орбан да одобри разширяването на санкциите, да пропусне оръжията за Украйна и да прекъсне бизнес връзките с Русия, Зеленски заяви, че "няма време за колебание".

"Дойде време да вземете решение", каза той.

По-рано през седмицата украинският вицепремиер Ирина Верешчук обвини Унгария, че иска да анексира Закарпатието.

Описвайки позицията на Будапеща по отношение на войната като близка до "откровено проруската", тя попита: "Дали защото искат руски газ с отстъпка, или може би защото... тихо мечтаят за нашата Закарпатска област?"

Забележките са "безсмислени обвинения и необосновани клевети", се казва в изявление на унгарското посолство в Киев.

На власт от 2010 г. насам, когато спечели убедителна победа, Орбан сега се подготвя и за важни избори у дома на 3 април, където е изправен пред силна конкуренция с коалиция от шест партии.

Лидерът на опозицията Петер Марки-Зай заяви, че речта на Зеленски и реакцията на Орбан показват, че унгарецът "се възприема като последния съюзник на Путин в ЕС и НАТО". / БГНЕС

Будапеща / Унгария