Орбан покани шведския премиер на преговори за присъединяване към НАТО

Унгарският министър-председател Виктор Орбан покани шведския си колега в Будапеща, за да обсъдят кандидатурата на скандинавската страна за присъединяване към НАТО, която все още се нуждае от одобрението на Унгария и Турция, предаде АФП.


Очаква се на 23 януари турският парламент да гласува за ратифициране на кандидатурата на Швеция за присъединяване към западния отбранителен съюз след нахлуването на Русия в Украйна.

"Днес изпратих писмо с покана до министър-председателя Улф Кристерсон за посещение в Унгария за преговори по присъединяването на Швеция към НАТО", написа Орбан в X.

Ако Турция ратифицира договора, Унгария ще остане последният член на НАТО, който задържа членството на Швеция в блока.

Будапеща често е осъждала това, което нарича "открито враждебно отношение" на Стокхолм, обвинявайки шведските представители, че "многократно са се стремили да удрят Унгария" по въпроси, свързани с върховенството на закона.

Миналата седмица Унгария разкритикува Швеция, че не е предприела никакви стъпки за укрепване на двустранните отношения.

Началникът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляш, предложи шведското правителство "да се свърже, да попита какви опасения има унгарският парламент и какво може да направи по въпроса".

Унгарската опозиция настоява правителството да насрочи гласуване

Будапеща неведнъж е настоявала, че подкрепя кандидатурата на Швеция, но непрекъснато протака организирането на гласуване в парламента.

През септември Орбан заяви пред парламента, че ратифицирането на шведската кандидатура за членство в НАТО не е "спешно" и поиска "уважение" от скандинавската страна, която е член на ЕС./БГНЕС